V Ekvádoru zemřelo za dva měsíce 22 lidí na prasečí chřipku

24. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ekvádoru zemřelo za poslední dva měsíce 22 lidí na takzvanou prasečí chřipku, virem AH1N1 se ze stejnou dobu v této jihoamerické zemi nakazilo na 440 lidí. Informují o tom ekvádorská média s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví.


Prasečí chřipka vyvolala obavy v roce 2009, kdy se rozšířila z Mexika po celém světě. Náměstek ekvádorského ministra zdravotnictví Carlos Durán tisku řekl, že první případ současné epidemie chřipky viru AH1N1 byl v zemi registrován loni v polovině listopadu. Většina případů se objevila v provincii Pichincha, v níž leží i hlavní město země Quito.

Ministerstvo vyzvalo Ekvádořany, aby nepodléhali panice. Mají ale při objevení příznaků okamžitě navštívit lékaře. Úřady rovněž zahájily kampaň, během níž budou očkovat na 700.000 lidí z nejvíce ohrožených skupin, tedy dětí a starších lidí. Ministerstvo též uvedlo, že podle jeho historických statistik je v Ekvádoru úmrtnost na tuto nemoc asi deset procent.

Pandemii prasečí chřipky, označované také mexická chřipka, vyvolal v roce 2009 nově objevený typ chřipkového viru A/H1N1. Virus vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky. Na mexickou chřipku zemřelo v roce 2009 podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ve světě přes 18.000 lidí. V ČR touto chorobou tehdy onemocnělo 2477 osob a do března 2010 na ni 102 lidí zemřelo, většinou u nich chřipka zkomplikovala průběh jiné vážné chronické nemoci.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?