V EU se začal používat jednotný průkaz nemocenského pojištění

2. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba polovina členských zemí - například Belgie, Francie, Německo, Španělsko - průkazy zavedla už od úterka, ostatní si vyjednali dočasnou výjimku. Podle ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřiny Musílkové, Češi budou mít průkazy už letos...


V budoucnu by měli mít všichni občané Evropské unie, tedy i čeští, evropský průkaz nemocenského pojištění. Nahradí papírové formuláře, které pacient vyplňuje, když se nechá ošetřit při svém dočasném pobytu v jiném členském státě EU.

Zhruba polovina členských zemí - například Belgie, Francie, Německo, Španělsko - průkazy zavedla už od úterka, ostatní si vyjednali dočasnou výjimku.

Podle ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřiny Musílkové, Češi budou mít průkazy už letos.

Všichni občané, kteří mají v některé členské zemi EU řádné nemocenské pojištění, pak budou mít stejnou formu průkazu s charakteristickým evropským logem od konce příštího roku.

V průkazu však nebudou údaje o zdravotním stavu majitele ani o podstoupené léčbě či další intimní informace. Měl by je obsahoval až elektronický čip, který navíc omezí možnost padělání a omylů.

Stane se tak až ve druhé fázi poté, co se ověří výhody právě zaváděného průkazu.

V Česku by se měly elektronické průkazy zavádět od roku 2005 do roku 2008 a výměna přijde na téměř 4,5 miliardy korun.

Ten by měl především omezit byrokratické průtahy. Dosud si každý musí na cestu

vyžádat vždy nový formulář. V některých zemích se na něm musí nejdřív vyjádřit národní úřady, než je ošetření povoleno.

Nyní, když si německý turista zlomí ve Francii nohu, bude se tam bez problému moci nechat ošetřit.

Stačí, když lékaři předloží průkaz. Systém placení pak zůstane stejný. Nemocnice předloží účet nemocenské pojišťovně jeho domovského státu. Navíc odpadnou problémy s neúplně nebo nečitelně vyplněnými tiskopisy.

Průkaz ale bude sloužit jen při ošetření v naléhavých případech, jako je zlomená noha či viróza nebo v případech trvalé nezbytné péče, jako při cukrovce apod. Netýká se situace, kdy se někdo rozhodne zajet k lékaři do jiného státu. K tomu by musel mít souhlas své pojišťovny.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?