V Evropě se již objevily čtyři případy nákazy antraxem

10. 7. 2012 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
V Německu a Dánsku se již čtyři nitrožilní uživatelé drog nákazili antraxem. Ke dvěma pacientům z bavorského Řezna se přidal jeden z Berlína a další z Kodaně. ČTK o tom informoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s tím, že se po celém německém území a možná i mimo něj může nacházet kontaminovaný heroin.

Podle Vobořila je totiž nákaza spojena nejčastěji s bakteriálním znečištěním této drogy vyrobené ve Střední Asii, především v Afghánistánu. Také čeští narkomani by proto měli být více opatrní.

„Je třeba zvýšit opatrnost a věnovat zvýšenou pozornost možnosti takového výskytu i v ČR,“ uvedl protidrogový koordinátor. „Varuji zvláště z toho důvodu, že toto onemocnění se objevuje s pravidelností u našich nejbližších sousedů. V případě příznaků je nutné vyhledat lékařskou pomoc,“ dodal.

Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic, nakonec nastává respirační selhávání. Střevní antrax způsobuje vážnou infekci žaludku a střev a projevuje se mimo jiné horečkami a prudkými bolestmi doprovázenými krvavými průjmy a zvracením. U kožního antraxu bývá prvním projevem svědivé místo nebo puchýř tmavé barvy v místě infekce. Posléze se objevují velké, nebolestivé vředy. Všechny tři formy se léčí pomocí antibiotik, přičemž klíčová je včasná diagnóza.

Německý institut Roberta Kocha již dříve uvedl, že byla v příhraničním Řezně v červnu dvakrát zjištěna bakterie antraxu u nitrožilních uživatelů drog, přičemž jeden z nich nákaze podlehl. Rozbor krevních vzorků prokázal infekci antraxem u pacienta, který byl s akutní sepsí přijat do nemocnice v 5. června. Muž po několika hodinách hospitalizace infekci podlehl.

Na pohotovostní oddělení univerzitní nemocnice v Řeznu byla také 18. června přijata čtyřicetiletá narkomanka užívající heroin. Měla horečky a hnisavý otok v místě vpichu na krku. Dotyčná uvedla, že o tři dny dříve si do krční žíly injekčně vpravila heroin a že jí následně znecitlivěla levá paže. V její krvi byl potvrzen Bacillus Anthracis. Stav pacientky je stabilizovaný, případem se zabývá německá policie.

Pacient v Berlíně byl do nemocnice přijat 17. června s příznaky kožního antraxu. Jeho stav se podle Vobořila zlepšil po antibiotické terapii. „Tento berlínský případ nebyl v kontaktu s nikým z Bavorska, necestoval, není známo, že by aplikoval heroin přivezený z Bavorska,“ uvedl koordinátor. Uživatel z Kodaně si pak podle něj koupil drogu 8. července. Ačkoli ho doktoři několik dní léčili, zemřel.

Podle Vobořilova dřívějšího vyjádření navazují všechny případy na výskyt antraxu u injekčních uživatelů drog ve Skotsku, Anglii a Německu v letech 2010 a 2012. Ze Skotska bylo 47 případů, z nich 13 smrtelných, pět případů z Anglie a tři případy z Německa. Česko dostalo varování před antraxem v heroinu zatím naposledy v polovině roku 2010.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?