V Hegerově reformním týmu není žádná žena

3. 12. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek představil novinářům svůj hlavní tým pro reformu zdravotnictví. A není v něm ani jedna žena.


„Ano, je to chyba. Nějak se nám nehlásily. Mrzí mě to. Na ministerstvu ale ve funkci ředitele odborů pracuje hodně žen, a dělá se s nimi dobře,“ řekl Právu Heger. Reformní tým je vlastně tým jeho náměstků a každý má přidělenu určitou roli.

Prvním náměstkem je lékař Vladimír Pavelka (TOP 09), který bude mít na starost zdravotně sociální služby a chod úřadu.

Dalším je právník Martin Plíšek (TOP 09), bude řídit legislativu včetně výběrových řízení.
Lékař Vítězslav Vavroušek (ODS), který na ministerstvo nastoupil teprve včera, má na starosti zdravotně preventivní úsek včetně vzdělávání.

Bývalý odborář a doktor přírodních věd Jiří Schlanger (bezpartijní) se bude zabývat informatikou a zahraničními věcmi a inženýr Petr Nosek (bez stranické příslušnosti) řídí úsek zdravotního pojištění, dohledu nad zdravotními pojišťovnami a velkou agendu farmacie.

Posledním náměstkem je lékař Michael Vít (bezpartijní), který je v ČR zřejmě nejdéle sloužícím náměstkem ze všech ministerstev. Na zdravotnictví ho v roce 2000 přivedl ministr Bohumil Fišer.
Ministr Heger Právu řekl, že příprava reformních zákonů je v plném proudu. Na dotaz, zda náměstka Vavrouška si vybral sám, nebo mu byl přidělen ODS, Heger uvedl, že byl povinován držet toto místo pro ODS po odvolané náměstkyni Markétě Hellerové ze stejné strany.

„Ve výběru byli tři až čtyři lidi, hovořil jsem o nich s premiérem a premiér si vybral doktora Vavrouška. Dlouhá léta řídil nemocnici ve Šternberku, je to anesteziolog a bývalý senátor, a tak nemocniční péče v něm bude mít v reformním týmu zastoupení,“ uvedl Heger.

Na další dotaz, co říká sílící hrozbě lékařů, kteří chtějí odejít z nemocnic, když už čtvrtina z nich tento úmysl ohlásila, ministr uvedl, že s jejich představiteli bude dále jednat.

„Oboustranně ale není vůle ustoupit. Nemůžeme jim přidat na platech, jak požadují. Je na manažerech nemocnic, i když dostanou o něco méně peněz, najít prostředky, jak jim alespoň částečně vyjít v platových požadavcích vstříc,“ řekl Heger.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) chystá návrh zdravotní reformy Věcí veřejných.
O problémech ve zdravotnictví včera jednal s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem. Bárta řekl, že hrozící odchody lékařů z českého zdravotnictví vnímá jako riziko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?