V Hradišti mají nové sanitky, ročně ujedou 45 tisíc kilometrů

16. 9. 2011 8:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nové sanitky od včerejška v Uherskohradišťské nemocnici usedá řidič-záchranář Václav Žajdlík. Zdravotnické zařízení totiž koupilo dva nové vozy Volkswagen Transporter třetí generace s dvoulitrovým turbodieslem. Cena za jednu sanitku se pohybuje kolem milionu korun.


„Zařízení těchto aut posunulo komfort pasažérů o velký kus dopředu. Hlavní devízou vozů je lehké polohovací lehátko a sedačka na přenášení imobilních pacientů. Sanitky jsou spolehlivé a nenáročné na provoz,“ pochvaluje si Žajdlík svého nového kolegu na čtyřech kolech.

Nemocnice má tak v současnosti k dispozici pětadvacet sanitních vozů, z toho čtyři slouží pro přepravu pacientů uvnitř areálu. Ty zbývající jezdí po okrese. Každá z nich urazí průměrně 45 tisíc kilometrů ročně. „Měsíčně převezeme zhruba pět tisíc lidí v objektu nemocnice, další tři tisíce pacientů pak nejen ve spádových oblastech, ale v případě nutnosti po celé republice, výjimečně až na Slovensko,“ uvedl vedoucí nemocniční dopravní služby Pavel Hájek. Uherskohradišťská nemocnice nakupuje po dvou sanitkách každým rokem, ty nejstarší postupně vyřazuje. Obnova jejího vozového parku je tak pravidelná.

Důvody k oslavám však včera měli v hradišťské nemocnici hned dva. Slavnostně tam totiž zahájili provoz nového oddělení ošetřovatelské péče v budově číslo 21. Oprava objektu trvala dva měsíce a nemocnici stála bezmála dva miliony korun. Pacientům je k dispozici třicet lůžek rozdělených do pokojů po dvou, třech nebo čtyřech, jídelna s televizí, kuchyňka, koupelna a umývárna se speciálním lůžkem pro nepohyblivé.

Oddělení bude sloužit pacientům ve stabilizovaném stavu po mozkových příhodách či infarktech. „Početnou skupinou mohou být i pacienti s onkologickým onemocněním nebo metabolickými poruchami, velmi často diabetici,“ dodal mluvčí nemocnice Jan Karásek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?