V Iráku se prý po válce zdvojnásobil počet podvyživených dětí

30. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
UNICEF oznámil, že od konce války se zdvojnásobil počet iráckých dětí trpících podvýživou. Situace v 33 bagdádských nemocnicích je velmi špatná a panuje v nich podobný chaos jako ve zbytku Bagdádu…

BAGDÁD – Situace v 33 bagdádských nemocnicích je velmi špatná a panuje v nich podobný chaos jako ve zbytku Bagdádu. V irácké metropoli to prohlásila mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Nada Doumaniová.

Dětský fond OSN (UNICEF) sdělil, že od konce války se zdvojnásobil počet iráckých dětí trpících podvýživou.

„Podvýživa je stále častější a registrujeme také obecné zhoršení zdraví dětské populace,“ sdělil mluvčí UNICEF Geoffrey Keele.

Před válkou prý byly v Iráku podvyživeny asi čtyři procenta dětí, dnes je to 7,7 procenta. „Jsou na svou výšku mimořádně hubené,“ řekl Keele. Mezi malými Iráčany prý prudce rostou průjmová onemocnění.

Kromě potravin pro děti prý chybí dostatek vody a hygienické zázemí. UNICEF uvádí, že za války bylo poškozeno 40 procent vodních zdrojů.


„Situace v nemocnicích je kritická. Sedm týdnů po válce je velký problém zabezpečit základní služby. Personál odchází z obavy o vlastní bezpečí z práce dřív,“ Doumaniová.

mluvčí MVČK Nada Doumaniová.

„Situace v nemocnicích je kritická. Sedm týdnů po válce je velký problém zabezpečit základní služby. Personál odchází z obavy o vlastní bezpečí z práce dřív,“ řekla Doumaniová.

Není prý možné obnovit chirurgické provozy, které bývaly vybaveny drahými přístroji. Tato oddělení byla vypleněna a hrozí, že se zloději pro obnovené zařízení vrátí.

V mnohých nemocnicích prý nefunguje elektřina, chybí dodávky vody a personál neodstává mzdu. „Ovlivňuje to jejich pracovní motivaci. Netuší, co bude dál,“ řekla mluvčí.

MVČK podle ní pravidelně jedná s koalicí a žádá, aby zaměstnancům nemocnic poskytla ochranu a začala je platit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?