V Itálii začali ověřovat na dobrovolnících vakcínu proti AIDS

18. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na specializovaných klinikách v Římě a v Miláně začali italští lékaři prakticky ověřovat první vzorky očkovací látky proti onemocnění AIDS. Oznámil to dnes Italský zdravotní úřad...


ŘÍM - (ISS).

V první fázi jde o ověření vlivu vakcíny na člověka. Očkovací látka, kterou připravila virologická laboratoř Barbary Ensoliové, může být ověřena na lidech „díky účasti dobrovolníků“, konstatovala Valeria Fiorelliová z výzkumného týmu.

Neupřesnila ale ani počet dobrovolníků, kteří se ověřování účastní, ani jejich zdravotní stav. Jak ale dodala, „nábor osob ochotných k ověřovacím pokusům začal loni v listopadu a trvá nadále“.

List Corriere della Sera dnes napsal, že lékaři narazili při hledání vhodných HIV pozitivních osob, které by navíc byly ochotné zapojit se do ověřování vakcíny, na velké potíže.

Ověřovací fáze má být podle Fiorelliové nicméně ukončena ještě letos.

Ve světě ověřuje svou vakcínu proti AIDS několik vědeckých pracovišť a pokusy se soustřeďují zejména na Afriku, kde je v současnosti největší počet osob nemocných touto zatím nevyléčitelnou chorobou.

Mimořádnost italské očkovací látky ale spočívá v tom, že využívá protein nazvaný Tat k regulaci reprodukčních schopností viru HIV-1 v lidském organizmu. Naproti tomu většina dalších ověřovaných vakcín se zaměřuje na vnější obal viru s cílem sterilizovat ho.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?