V Izraeli odhalili gang obchodníků s lidskými orgány

8. 4. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Izraelská policie zatkla šest mužů, kteří jsou podezřelí z obchodu s lidskými orgány. Jsou mezi nimi dva právníci a jeden vysloužilý armádní generál. Informoval o tom izraelský tisk.


Gang byl dopaden na severu země. Padesátiletá žena z Nazaretu se tam obrátila na policii se svým případem. Odpověděla na arabský inzerát, v němž se dárci za ledvinu slibovalo 100.000 dolarů (1,8 milionu korun).

Prošla vyšetřením, které mělo zjistit, zda je vhodným dárcem. Pak ji prý odvezli do jedné země východní Evropy, kde jí byla ledvina vyoperována. Peníze měla dostat po návratu do Izraele, ale to se nestalo. Policie tvrdí, že je podobných případů víc.

Pátrání pak odhalilo velmi dobře organizovanou skupinu obchodníků, agentů a právníků. „Operují v celém Izraeli, nejen na severu. Oslovují lidi místními sdělovacími prostředky a internetem. Agenti získají údaje o čekatelích na transplantaci a nabídnou jim služby,“ řekl nejmenovaný policejní představitel.

Za ledvinu prý od příjemců žádají 120.000 dolarů. Dárci jsou velmi často ve finanční tísni a většinou dostali jenom zálohu. V lepších případech to bylo 10.000 dolarů, v těch horších vůbec nic.

Před operací podepisují smlouvu a falešné prohlášení o příbuzenském vztahu k příjemci, což prý vyžadují země, kde bývá orgán vyoperován.

Pak projdou vyšetřením, při němž jsou tříděni podle krevních skupin a dalších kategorií. K výkonům jsou odváženi do východní Evropy, na Filipíny a do Ekvádoru k vynětí orgánu. Krátce potom se vracejí do Izraele, často s komplikacemi, ale bez zdravotní dokumentace.

Policii se podařilo upozornit několik lidí, kteří se právě chystali vycestovat k vyoperování orgánu, že jsou obětí kriminálního gangu. Někteří byli zastaveni doslova v poslední chvíli na Ben Gurionově letišti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?