V jaké kondici jsou české lázně?

14. 11. 2011 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Hovoříme s MUDr. Eduardem Bláhou, prezidentem Svazu léčebných lázní ČR.


Lázeňská léčba je sice často spojována s odpočinkem, ale pořád je to léčba. Co může klient od lázní očekávat?

Lázeňská léčba se snaží svými ryze přírodními metodami dostat vychýlené řídící systémy organismu do stavu, kdy budou plně využity jejich schopnosti samoregulační, samoléčicí atd. Využívá léčby formou zevní či vnitřní aplikace, to znamená za pomoci koupelí, zábalů, pitné terapie, výplachů, inhalací atd., a také dalších medicínských postupů.

S jakými poruchami se lidé do lázní jezdí léčit?

Nejvýš stojí onemocnění pohybového aparátu, na ně připadá víc než 55 procent všech léčebných pobytů v lázních, významná jsou neurologická a oběhová onemocnění. U dětí to jsou pak nemoci dýchacího aparátu.

V čem je podle Vás české lázeňství specifické?

Lázeňské zařízení z České republiky získalo v roce 2006 jako první v Evropě prestižní ocenění kvality Evropského svazu lázní v Bruselu certifikát EUROPESPA med. Dále je tu nejvyšší počet úspěšně absolvovaných certifikací medicínské kvality ESL ze všech členských zemí EU.

V jaké kondici jsou české lázně?
Ve velmi dobré. Viděno optikou problémů českého zdravotnictví, spolu se stomatologií možná dokonce v nejlepší.

Kterou formu péče dnes klienti více využívají ‒ „na pojišťovnu“, nebo „za svoje“?

Pojištěnců jezdí stále méně. Od roku 1996 toto číslo kleslo ze 150 000 na zhruba sto tisíc. V současnosti jezdí asi stejný počet osob na křížek a za vlastní. Liší se ale délka pobytu.

V jakém smyslu?

Pojištěnci tam stráví 3‒4 týdny, čeští samoplátci průměrně šest dnů. A pak jsou tu cizinci, ti zůstávají zhruba dva týdny, neboť se přijíždějí opravdu léčit.

Existuje v lázeňství oblast, která je málo známá, a přitom by klientům mohla hodně prospět?

To se vlastně vztahuje na celou balneologii. Západní medicína považuje člověka za jakýsi biologický stroj, vidí ho jen z úzkého mechanistického pohledu. Chceme-li však upřímně léčit své pacienty, nestačí léčit pouze nemoc či orgán: Musíme léčit celého člověka.

A co názor, že místo třítýdenního pobytu v lázních stačí jedna správná tabletka?

Nechci tvrdit, že nepomůže, ale tabletka zapitá kolou ve spěchu na ulici, ta léčebný lázeňský pobyt nenahradí určitě. A ten názor? Je to produkt doby. Uspěchanou generaci musíme naučit vážit si zdraví. Třeba při víkendovém pobytu. Tak člověk přijede na pár dní, vrátí se na týden a později už rád zaplatí i delší pobyt.

Proč klienti začínají s krátkodobými pobyty?

Často je pacient přesvědčen, že nemá čas tři týdny podstupovat procedury, a raději žádá lékaře, ať mu napíše prášky. Řada z nás zařadila zdraví na spodní příčky hodnot a řeší ho až ve chvíli, kdy je zle. A takovou bleskurychlou léčbu lázně neumějí. Lázeňská medicína chce čas.

Jak by měl postupovat pacient, který by rád do lázní?

Může například navštívit portál Svazu léčebných lázní a tam podle diagnózy a místa najde, co by vyhovovalo. To ať pak zkonzultuje se svým lékařem.

Děkujeme. A těšíme se na setkání v krásných českých lázních.


MUDr. EDUARD BLÁHA

Narodil se v roce 1970, vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Medicíně se věnoval jen krátce, působil jako generální ředitel české pobočky světového distributora léků společnosti GEHE. V roce 2002 jej angažoval majoritní akcionář jáchymovských lázní, finanční skupina Penta, aby řídil jejich restrukturalizaci. Po prodeji lázní Jáchymov akciové společnosti Lázně Luhačovice vede takto vzniklý největší lázeňský holding v ČR. Současně se podílel na rozvoji sítě lékáren Dr. Max a stabilizaci sítě ordinací MediClinic. V třetím funkčním období je prezidentem Svazu léčebných lázní ČR. Je ženatý a má dvě dospívající dcery.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?