V Jihlavě začala rekonstrukce interního pavilonu nemocnice

19. 2. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihlavě dnes začala celková rekonstrukce interního pavilonu nemocnice. Je rozdělena na několik etap. Osmipatrový pavilon s největším počtem lůžek se ocitl na hranici životnosti. Nejrozsáhlejší oprava v historii nemocnice se uskuteční za plného provozu. Měla by trvat přibližně dva roky.


Výsledkem bude podle ředitele Lukáše Veleva větší komfort pro pacienty.

„Poté, co proběhne první fáze rekonstrukce, což by mělo trvat asi osm měsíců, se do nových prostor začnou stěhovat pacienti. Myslím, že pak teprve všichni ocení, k jakému zlepšení komfortu dojde,“ řekl Velev. Budova interního pavilonu pochází z přelomu 70. a 80. let minulého století. Až na zateplení obvodového pláště a výměnu oken před třemi lety neprodělala zásadnější rekonstrukci.

Oprava pavilonu by měla stát 308 milionů korun. Dodavatelem je sdružení společností PSJ a Podzimek & synové. Prostory pavilonu budou odpovídat novým standardům, které řeší hygienické zázemí personálu a pacientů i podobu nadstandardních pokojů. Opravy čekají i všechny inženýrské sítě. Zmodernizovaný pavilon bude mít kapacitu 331 lůžek v sedmi podlažích.

Nyní je mimo provoz poslední patro a v prvním podzemním podlaží stavbaři rozebírají podhledy a odstrojují nepoužívané inženýrské sítě. „Až ve třetí fázi dojde na bourací práce a rekonstrukci, kdy bude nutné od shora dolů provizorně a hlavně postupně vystěhovat jednotlivá oddělení. Ta z nejvyšších pater se přestěhují do jiných prostor nemocnice a oddělení nižších pater se budou přesouvat do už zrekonstruovaných prostor,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl.

Podzemní podlaží bude po rekonstrukci sloužit jako sklady a šatny lékařů a technického personálu. V prvním podlaží vznikne lůžkové oddělení urologie a kožního. Druhé patro projde největšími dispozičními úpravami, bude tam kardiologické oddělení. Ve třetím podlaží bude interní oddělení, nad ním chirurgické oddělení, další patro bude patřit onkologickým pacientům. Ve zbývajících dvou patrech bude neurologické a plicní oddělení a ORL. Nejvyšší patro bude prostorem strojovny výtahů a vzduchotechniky.

Takřka současně vzniká nový pavilon chirurgických oborů Nemocnice Třebíč. Oba projekty jsou podle vedení kraje klíčové pro budoucí rozvoj krajských nemocnic a pro udržení kvality poskytovaných služeb veřejnosti. Společné náklady v příštích třech letech budou více než 720 milionů korun. Podle mluvčí kraje Jitky Svatošové jsou oba projekty zatím největší vlastní investicí Kraje Vysočina do zhodnocení majetku krajských nemocnic za celou dobu trvání kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?