V karlovarské nemocnici chystají stávku

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři karlovarské nemocnice chystají kvůli sporům o mzdy hodinovou manifestační stávku. Protestní akce je naplánovaná na úterý 23. března ráno. "Lékařský odborový klub se nedohodl s vedením nemocnice ohledně skladby mezd pro následující období," uvedla mluvčí Zdeňka Marková...


Lékaři karlovarské nemocnice chystají kvůli sporům o mzdy hodinovou manifestační stávku. Protestní akce je naplánovaná na úterý 23. března ráno.

„Lékařský odborový klub (LOK) se nedohodl s vedením nemocnice ohledně skladby mezd pro následující období,“ uvedla mluvčí nemocnice v Karlových Varech Zdeňka Marková.

„Lékaři trvají na svých požadavcích, které již dříve avizovali, a nechtějí akceptovat nabídku vedení nemocnice,“ řekla Marková. Odboráři totiž požadují po vedení nemocnice zavedení šestnáctistupňové platové směrnice, na základě které by si na mzdách nejlepší lékaři polepšili.

Jenže zřizovatel nemocnice, Karlovarský kraj, na konci minulého roku přeměnil všechny tři bývalé státní nemocnice vněkdejších okresních městech regionu z příspěvkových organizací na společnosti s ručením omezeným, které nemusejí ze zákona šestnáctistupňový platový model přebírat.

Vyšším třídám se vyhnuli záměrně

„Společnosti s ručením omezeným jsme zaváděli mimo jiné proto, abychom nemuseli tento šestnáctistupňový mzdový systém zavádět,“ potvrdil náměstek karlovarského hejtmana Petr Horký (ČSSD).

„Podle našich prognóz by totiž zavedením tohoto systému chybělo vkraji na výplatu mezd jenom v letošním roce mezi padesáti až devadesáti milióny korun, které nemáme kde vzít,“ argumentoval Horký, podle kterého by se zavedením vyšších tříd dostal kraj před neřešitelný problém.

„Museli bychom totiž omezovat lékařskou péči, a to přeci nikdo nechce,“ vysvětloval s tím, že na mzdy vletošním roce bude ve zdravotnictví stejný objem prostředků jako vloňském roce.

Hrozili stávkou už loni

Jenže lékaři vkarlov arské nemocnici ohlašovali svou stávkovou pohotovost už v loňském roce ve chvíli, kdy vláda váhala se zavedením šestnáctistupňové směrnice.

Nelíbilo se jim tehdy, že chce stát opět odložit dlouho slibované navýšení mezd lékařům ve státních zdravotnických zařízeních.

Nyní kromě zavedení nového platového systému ještě po vedení karlovarské nemocnice požadují také zachování stávající výše osobních příplatků ke mzdě a současného systému vyplácení odměn za přesčasové práce.

Chtějí platit podle výsledků

Naproti tomu ředitel karlovarské nemocnice Jiří Štefan navrhuje ponechání dvanáctistupňové mzdové směrnice a osobních příplatků.

„Přitom by každé čtvrtletí byly podle průběžného hospodářského výsledku dorovnávány rozdíly mezi oběma mzdovými soustavami,“ vysvětlila Marková, podle které nemůže nemocnice plošně všem navýšit mzdy podle nové stupnice, protože by se tak dostala do ztráty.

Podle Markové není protestní akce namířena proti vedení nemocnice, ale má upozornit na tristní stav ve zdravotnictví. „Je to takový začarovaný kruh,“ pojmenoval situaci Horký. Kvůli sporům o výši mzdy nepodepsal LOK vkarlov arské nemocnici ani letošní kolektivní smlouvu.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?