V karlovarské nemocnici provedli náročnou urologickou operaci

21. 2. 2014 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
V karlovarské nemocnici provedli lékaři první totální odstranění nemocného močového měchýře a jeho nahrazení částí tenkého střeva. Operaci, která je život zachraňující hlavně u nádorů močového měchýře, chce nemocnice provádět i nadále. V kraji by se díky ní mohla vyléčit asi dvacítka pacientů ročně, řekl novinářům primář urologického oddělení Jan Pokorný.


První pacientkou, která více než pětihodinovou operaci v Karlových Varech podstoupila, byla šedesátiletá Jiřina Olmrová z Kryr na Lounsku. „V říjnu jsem zjistila krev v moči a urolog mě poslal do Karlových Varů. Když jsem zjistila, že jde o nádor, byl to nejprve šok. Když mi to tady vysvětlili, tak to ze mne spadlo a říkám si, tak budeme bojovat. A povedlo se nám to,“ řekla s ulehčením Olmrová.

Podle Pokorného jde v urologii o zřejmě nejkomplikovanější zákrok, a to jak rozsahem, kdy je třeba při jedné operaci odstranit měchýř, odebrat část tenkého střeva, napojit jej na močové cesty a na vývod v břišní stěně, tak i velkým rizikem následných komplikací.

„Na péči se tak musí podílet velký tým lékařů a sester. Dá se říct, že paní Olmrová prošla péčí 30 nebo 40 lékařů v nemocnici. Kromě urologů to byli anesteziologové, gynekologové, radiologové, ortopedi a další,“ vyjmenoval Pokorný.

Pacientka je nyní deset dní po operaci a přestože ještě cítí bolesti po rozsáhlé operaci v břiše, lékaři jsou už přesvědčeni, že zákrok byl úspěšný a pacientka se bude moci vrátit do běžného života. Domů pojede zřejmě už v pátek.

V Karlovarském kraji se ročně vyskytne asi 40 až 50 případů nádorů močového měchýře. Jde o poměrně agresivní nádor, který může během několika měsíců přerůst do jiných orgánů a vážně ohrozit život. Ne každý je ale vhodný pro tento typ operace. Provedením tohoto zákroku se ale karlovarská nemocnice zařadila mezi špičková pracoviště, která jej poskytují, a pro pacienty z kraje to bude znamenat, že nemusí jezdit za operací do Plzně, Ústí nad Labem nebo Prahy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?