V klonování nezůstává za světem pozadu ani Afrika

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihoafrickým vědcům se ve spolupráci s dánskými kolegy podařilo naklonovat prvního živočicha na černém kontinentu. Jak ve středu oznámila agentura AFP, minulý měsíc se ve výzkumném středisku v Britsu na severu Jižní Afriky narodila...


BRITS (JAR) - klonovaná jalovička.

„První klonované zvíře na africkém kontinentu, jalovička holsteinského plemene, se narodilo 19. dubna 2003,“ oznámil na tiskové konferenci člen mezinárodního týmu, jihoafrický veterinář Morne de la Rey.

Jalovička se těší dobrému zdraví a byla pokřtěná Fut, což v zuluštině znamená „replika“ či „opakování“. Při narození ve výzkumném ústavu v Britsu (65 kilometrů severozápadně od Johannesburgu) vážila 32 kilo.

Kráva, jejíž DNA bylo použito ke klonování, je osmiletá dojnice z farmy v Bothaville v centru země. Hlavně je ale bývalou držitelkou rekordu v množství nadojeného mléka za den, 78 litrů.

Černé a bílé skvrny na Futině kůži jsou téměř identické se skvrnami dárkyně jejích genů. „Není důvod si myslet, že její naděje na dožití nebo její schopnost dojivosti bude jiná než její 'matky',“ poznamenal jihoafrický veterinář.

Na klonovacím experimentu se podíleli dánský profesor Gabor Vajta, de la Rey ze střediska v Britsu a další jihoafrický veterinář Robert Treadwell.

Prvním klonovaným zvířetem na světě byla britská ovce Dolly, za jejímž narozením 5. července 1996 stál Roslinův ústav ve skotském Edinburghu. Začátkem letošního roku však musela být utracena, protože trpěla nevyléčitelnou plicní chorobou, jíž se nakazila v předčasně vyspělém věku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?