V Kongu se potvrdily případy nákazy dětskou obrnou

15. 6. 2017 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V Kongu byla u dvou pacientů potvrzena nákaza dětskou obrnou. Je vysoké riziko, že se nákaza bude dál šířit. S odvoláním na prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) o tom informoval zpravodajský web BBC.

Dětská obrna se objevila v oblastech, kde se neuskutečnilo očkování. Iniciativa za globální vymýcení dětské obrny (GPEI) přitom v březnu oznámila záměr očkovat proti dětské obrně 116 milionů dětí v západní a centrální Africe. Vakcína se měla dostat dětem, kterým je méně než pět let a pocházejí ze 13 zemí v regionu, včetně Konga.

Virus dětské obrny, který útočí na nervovou soustavu, může do několika hodin způsobit trvalou paralýzu. Mezi dětmi, obzvláště v nehygienických podmínkách válečných zón, se tato nemoc šíří rychle. V uprchlických zařízeních je dostupnost lékařské péče omezená. Experti odhadují, že na každý případ dětské obrny, který svou oběť paralyzuje, připadá až 200 infekcí, u kterých se symptomy neprojevují.

GPEI byla založena v roce 1988. Jejím cílem původně bylo dětskou obrnu vymýtit do roku 2000. Ačkoli se výskyt nákazy od roku 1988 snížil o 99,9 procenta, boj proti posledním případům této nemoci je komplikovanější, než se předpokládalo. Zůstávají dva státy, ve kterých je obrna ve stadiu epidemie – Afghánistán a Pákistán. Loni tam bylo zaznamenáno 33 případů nákazy. V Nigérii byly v srpnu 2016 potvrzeny čtyři případy nákazy obrnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?