V kraji bude fungovat jednotné středisko záchranné služby

18. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj plánuje, že v regionu bude od počátku příštího roku fungovat jednotné územní středisko záchranné služby. Vybudování jednotného systému by mělo kraj stát zhruba 1,8 milionu korun...


OSTRAVA - Moravskoslezský kraj plánuje, že v regionu bude od počátku příštího roku fungovat jednotné územní středisko záchranné služby. Do jednotného pracoviště by tak mělo být sloučeno všech šest dosavadních záchranných služeb. „Výhody budou jednoznačně v tom, že bude jedno řízení záchranné služby na území kraje,“ řekl v pátek zástupce hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Obdobným způsobem podle něj postupují i jiné kraje. Záchranné službě se tak zlepší i kontakt se záchrannými službami v dalších krajích. „Organizace také bude moci i lépe komunikovat se zahraničními partnery. Spolupráce se slovenskými nebo polskými partnery bude pro jednotnou záchranku mnohem jednodušší,“ podotkl Carbol. Dodal, že na občany nebude mít tato změna žádný negativní dopad.

Vybudování jednotného systému by mělo kraj stát zhruba 1,8 milionu korun. V kraji dosud funguje 17 výjezdových skupin rychlé lékařské pomoci a stejný počet výjezdových skupin rychlé zdravotnické pomoci. Kraj má také leteckou záchrannou službu. Do budoucna se počítá ještě s posílením výjezdových skupin v oblasti Osoblahy a Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?