V kraji chybí 50 praktických lékařů

26. 6. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Třicet až padesát praktických lékařů chybí v současné době v Karlovarském kraji, aby byl jejich počet optimální a nebyli ti stávající přetěžováni nadměrnými počty pacientů. Vyplynulo to z analýzy, kterou si nechal vypracovat Karlovarský kraj ke strategii rozvoje zdravotnictví v regionu...


Více než třetina je v předdůchodovém věku, za 10 let se systém zřejmě zhroutí

„Praktičtí lékaři v kraji mají ve své kartotéce v průměru více než 1800 pacientů, což je absolutně nejvyšší počet ve srovnání se stavy v jiných krajích republiky,“ uvedla krajská radní Berenika Podzemská (hnutí Doktoři), která má zdravotnictví v kraji na starosti. Podle Podzemské navíc průměrný věk praktických lékařů nevzbuzuje do budoucna optimismus. „Nejstaršímu je 81 let,“ uvedla a pokračovala: „Pětatřicet procent praktických lékařů je v předdůchodovém věku. Pokud se nestane nic zásadního, tak za deset až patnáct let se celý systém praktických lékařů v Karlovarském kraji zhroutí,“ konstatovala Podzemská.

Podobně je na tom kraj také v případě lékařů pro děti a mládež. „Potýkáme se ale rovněž v některých oborech s nedostatkem ambulantních specialistů,“ poznamenala Podzemská.

„Jedná se kupříkladu o kardiology, onkology a psychology,“ dodala krajská radní. Ta dále uvedla, že kraj nemá mimo nemocnice a své další příspěvkové organizace velké možnosti něco měnit. „Je to v rukách především zdravotních pojišťoven, ale i jejich možnosti jsou omezené,“ uvedla s tím, že absolventů lékařských fakult, ale středního zdravotnického personálu, rok od roku ubývá.

Jak Právo již informovalo, nedostatkem lékařů trpí rovněž nemocnice v Karlových Varech a Sokolově. „V Chebu se personál stabilizoval,“ uvedla Podzemská, podle které ale ve dvou zmiňovaných nemocnicích chybí v současné době zhruba třetina lékařů. Zdravotních sester chybí v Karlovarské krajské nemocnici 22 procent

„Letos nepřišla ze školy žádná zdravotní sestra,“ stěžovala si hlavní sestra karlovarské nemocnice Alena Švabčíková, podle které přibylo „pouze šest zdravotních asistentů, kteří musí pracovat pod dohledem“.

„Jen v karlovarské nemocnici chybí pětatřicet zdravotních sester,“ uvedla s tím, že nejhorší je situace na ARO a interně. „Ale už také pomalu na chirurgii,“ dodala s tím, že náborové příspěvky, které nemocnice zavedla před rokem a půl, nepomáhají. „Sest -ry prostě zmizely a žádné nejsou k mání,“ uzavřela Švabčíková.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?