V kraji zmizelo jedenáct nemocnic

20. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice jsou zachráněny. Některé - třeba předluženou berounskou - vážně ohrožoval nedostatek peněz. Včera ale rizika zažehnali krajští zastupitelé. Alespoň podle hejtmana Petra Bendla (ODS). Prosadil, aby v kraji zůstala pětice nemocnic, transformovaných do podoby akciových společností...


Ke čtyřem z nich - nemocnicím v Příbrami, Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi - se přičlenilo jedenáct malých špitálů, dosud fungujících jako příspěvkové organizace. Pátou nemocniční akciovou společností, která zůstává osamocená, je nemocnice v Benešově.

„Pro pacienty se nic nemění,“ ujistil šéf mladoboleslavské nemocnice Raduan Nwelati, pod jehož správu nyní přešla i nemocnice v Mělníku . „Rozhodnutí prospěje oběma nemocnicím,“ prohlásil Nwelati, který nevylučuje, že by se zaměstnanci mohli dočkat i lepších platů. „Pokud si na ně vydělají,“ doplnil.

Na druhé straně ale tolik optimismu není. „Bez komentáře,“ řekla našemu deníku zástupkyně jedné z malých nemocnic. „Mám v úmyslu tam ještě nějaký čas působit,“ zdůvodnila své mlčení.

Další lidé z malých nemocnic připouštějí, že vlastně nevědí, jaké rozhodnutí by si přáli. „Těžko odhadovat, co by bylo nejlepší,“ pokrčila rameny ředitelka Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši Alexandra Aschermannová.

Součástí akciových společností se staly:

. Nemocnice Beroun, Brandýs nad LabemStará Boleslav, Hořovice, Mělník, Nymburk, Rakovník a Třebotov

. Léčebny dlouhodobě nemocných Na Vojkově a Prčice

. Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno

. Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši

MUDr. Martin Pohorský, PhD.

Středočeskému kraji se podařilo to, co zatím nikomu. Vytvořit tzv. Koncepci středočeského zdravotnictví, kterou zpracovala firma Infinity a obsahující ze 119 stránek textu dvě třetiny zveřejněných zdrojových dat přímo z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR mě přijde nejenom absurdní, ale vzhledem k neuváděným citacím se to dotýká i porušování autorského zákona. A kolik stála tzv. „Koncepce“ daňové poplatníky je asi zbytečné se zajímat.

Pro pacienty se nic nemění, ale zaměstnanci se mají na co těšit. Pokud si totiž na sebe vydělají, budou mít i vyšší platy. To jsem nevěděl, že lékaři a sestry mohou ovlivňovat smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami, že si mohou vybírat dodavatele s nižšími cenami a že mohou ovlivňovat management nemocnice. Ale skutečnost, že každý se bojí o svojí práci a raději mlčí, i když se mu to nelíbí, nějak nepatří do demokratické společnosti ani k pozitivní firemní kultuře.

Od čeho jsou středočeské nemocnice zachráněny, to asi tuší pouze zastupitelé samotného kraje. Ale to, že nebudou transparentní finanční toky a lobyistické zájmy budou ještě více zneužívány, je tvrdá realita středočeského zdravotnictví.

Nemusíme chodit daleko k příkladům skutečného demokratického zdravotnictví. Společnost Mediterra - Sedlčany s.r.o. má už výborné zkušenosti. Na jejich internetových stránkách je o zdravotní péči pacientů již postaráno. Ona totiž již začlenila pacienty mezi V.I.P. Jejich program nabízí za 3.000.- Kč, že pacient bude mít právo na přednostní ošetření, za 6.000.- Kč bude pacient také absolvovat nebolestivý test na okultní krvácení a za 12.000.- Kč se můžete povozit i v sanitce.

Tak se mají pacienti na co těšit. A zaměstnanci, kteří budou mít co nejvíce pacientů V.I.P. budou mít možná i ty vyšší platy.

Dost dobře nechápu, proč právě Bendl nemůže počkat na reformu zdravotnictví právě svojí strany, která má být předložena v říjnu 2005. A aniž by tuto reformu znal a navíc pochopil, chová se jako adolescent, který chce prosazovat jenom svoje zájmy a to za každou cenu. A o pacienti tady vůbec nejde. A koncepce ? Papír snese cokoliv. Formálně je to pouze několik ročenek z Ústavu dravotnických informací.

Deníky Bohemia

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?