V Krkonoších panuje nevraživost mezi sousedícími nemocnicemi

8. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi dvěma sousedícími nemocnicemi v Krkonoších se po čase opět rozhořela vzájemná nevraživost. Soukromá horská nemocnice nechala před časem vytisknout kontroverzní letáky...


VRCHLABÍ - Mezi dvěma sousedícími nemocnicemi v Krkonoších se nyní po čase

opět rozhořela vzájemná nevraživost.

Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí nechala před zimní sezónou natisknout informační letáky, v nichž zahraniční turisty odrazuje od ošetření v sousedních nemocnicích i u praktických lékařů.

Ředitel nedaleké nemocnice v Jilemnici Jiří Kalenský to považuje za neférové jednání. „Tohle se ve slušné společnosti nedělá,“ řekl Kalenský s tím, že na soud se v této souvislosti obracet nehodlá. Šéf vrchlabské nemocnice Vladimír

Dryml považuje reakci jilemnického kolegy za neopodstatněnou.

„Měli by si hledět spíše vlastních problémů, a ne napadat úspěšnou privátní nemocnici,“ řekl Dryml.

Konflikt trvá už od léta 2001

Spory mezi oběma nemocnicemi se projevily například už předloni v létě. Z Jilemnice tehdy odešlo do vrchlabské nemocnice pět lékařů za vyššími platy.

Vedení jilemnické nemocnice pak oznámilo, že se z jejich ústavu ztratily v souvislosti s odchodem lékařů přístroje v hodnotě asi čtvrt miliardy korun. „Pachatel

nebyl nikdy odhalen, případ policie odložila,“ uvedl Kalenský.

Dryml tvrdí, že barevný leták v češtině, angličtině a němčině se dostal do hotelů a penzionů jen ve spádové oblasti vrchlabské nemocnice. Šéf jilemnické nemocnice to i tak považuje za projev „predátorství“.

Ačkoli obě nemocnice jsou od sebe vzdáleny necelých deset kilometrů, každá z nich leží v jiném kraji - vrchlabská nemocnice v Královéhradeckém, jilemnická pak v Libereckém.

Německá verze letáků je ostřejší

Česká verze letáku se od textu v angličtině a němčině částečně liší. V informacích pro české turisty není například doporučení, aby se vyhýbali jiným zdravotnickým zařízením.

Ředitel jilemnické nemocnice připustil, že jejich ústav si před lety nechal natisknout také informační leták. Tvrdí ale, že v něm konkurenci tehdy nenapadali.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?