V Kutné Hoře otevřeli novou část nemocnice

10. 9. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nově zrekonstruovaný pavilón může začít sloužit pacientům v nemocnici v Kutné Hoře. Včera jej vedení nemocnice a kraje slavnostně otevřelo. Už příští týden se sem začnou stěhovat nemocní lidé. Prozatím ale budou z Kolína, ne z Kutné Hory.


„Zrenovovaný pavilón se 67 lůžky poskytneme kolínské nemocnici, která bude opravovat část svých lůžkových oddělení, a tato lůžka by jim chyběla. Kolínská nemocnice nám na počátku roku poskytla 30 miliónů na rozjezd nemocnice, bez toho bychom vůbec neměli na provoz, a tak jim na oplátku půjčíme lůžka,“ vysvětlila ředitelka kutnohorské nemocnice Alice Opočenská.

Podle ředitele kolínské nemocnice Petra Chudomela sem první pacienti přijdou během příštího týdne. „Jako první se sem nastěhují rehabilitační lůžka, následovat budou ortopedická. Tento prostor využijeme zhruba na 7 měsíců, během nichž bychom měli dokončit v Kolíně úplně nový pavilón,“ řekl Chudomel.

V Kutné Hoře vzniklo zmíněných 67 lůžek, celkem jich má nemocnice 200. V opraveném pavilónu je rehabilitace, ortopedie a chirurgie. Až se odsud vystěhují kolínští pacienti, nastanou další změny. „Místo zmíněných oddělení tady chceme rozšířit naši internu, chirurgii a v dolní části chceme zřídit 21 lůžek sloužících jako léčebna dlouhodobě nemocných,“ dodala Opočenská.

Pavilón s novými lůžky byl zhruba dva roky nevyužívaný, nemocnice stála na pokraji konce a hrozilo její zavření. Pak ji ale převzal kraj a sloučil s kolínskou nemocnicí. Středočeský kraj také projekt na opravu nefunkčního pavilónu platil. Z rozpočtu kraje sem přišlo podle ředitelky nemocnice 2,5 miliónu korun.

„Už tady byla otevřena i lékárna, která pomůže nemocnici ekonomicky. Ještě před rokem a půl to tady vypadalo na zavření, ale teď tato nemocnice pomůže kolínské, aby se tam nemusela redukovat lůžka a omezovat péče. Kromě toho je pak v plánu další změna. Vybudování společných prostor umožní obrácení hlavního vchodu směrem k městu, jak to bylo dříve,“ dodal hejtman David Rath (ČSSD). Nyní se do nemocnice vchází od Kouřimské ulice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?