V Kyjově pokračovaly protesty kvůli nemocnici

19. 1. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Kyjově pokračovaly protesty související s tamní nemocnicí. Odboráři demonstrovali proti řediteli Josefu Pejchlovi, který podle nich na poslední chvíli ve funkci dělá vážné personální změny. Minulý týden odvolal dlouholetého primáře dětského oddělení Jana Trubačíka.


Pejchl sice kritiku odmítá, ale z funkce odejde na vlastní žádost na konci ledna. Do té doby mají krajští radní vybrat jeho nástupce. Nemocnice spadá pod Jihomoravský kraj.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) už dřív uvedl, že nemocnici povede krizový manažer. Kraj tak nebude vypisovat konkurz, ale někoho výkonem funkce pověří. Hejtman však naznačil, že nového ředitele nečeká lehká práce. Kraj nedávno poslal do nemocnice kontrolu, která měla prověřit hospodaření a dodržování pracovního práva. Nedopadla dobře, závěry podle Haška vyznívají nepříznivě zejména pro minulý nemocniční management, tedy Pejchlovy předchůdce.

Hejtman mluvil o „vážných problémech a rozporech v hospodaření“. Bude chtít, aby nový management „reagoval z hlediska právní odpovědnosti předchůdců“. „Toho, kdo převezme nemocnici, čeká tvrdá a nepříjemná práce. Bude muset pojmenovat záležitosti, které v minulosti nefungovaly dobře, a to je ještě eufemismus,“ řekl Hašek. Chyby podle něj byly v hospodaření i veřejných investicích.

Pejchlova poslední personální rozhodnutí nekomentoval s tím, že nejsou úkolem kraje jako zřizovatele. Pokud Pejchl nějak o svých podřízených rozhodne, musí to podle Haška být v souladu se zákonem. Od nového šéfa očekává, že se situace rychle stabilizuje. Internetovou petici za Pejchlovo odvolání podepsalo 900 lidí.

Pejchl vede kyjovskou nemocnici zhruba rok. Za tu dobu v ní udělal řadu změn, zavedl například přísnou evidenci léků a zdravotnického materiálu. Reagoval tak na podezření, že někteří zaměstnanci nemocnici okrádali. Případům se věnuje policie.

Kromě toho u stavebních firem reklamoval deset let starý pavilon centrálních operačních sálů, který je srdcem nemocnice, jehož provoz byl však kvůli vážným statickým nedostatkům ohrožen. Stavbaři uznali chybu technologie a na vlastní náklady budovu opravili, pro nemocnici to přesto znamenalo významné provozní těžkosti. Musela zřizovat náhradní operační sály a zajistit náročné stěhování.

Končící ředitel netajil ani další potíže. V době jeho působnosti například vyšlo najevo, že dva lékaři byli ve službě opilí.

Nemocnice Kyjov patří mezi osm pod správou Jihomoravského kraje. Hejtmanství ji řadí mezi páteřní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?