V Liberci začal soud s Nečesaným, přijetí úplatků odmítá

16. 1. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný u soudu v Liberci odmítl, že by přijímal úplatky. Podle obžaloby nezákonně získal přes 23 milionů korun za to, že umožnil vybraným firmám s libereckou nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly zboží ve výrazně větším obratu.


Nečesaný u soudu uvedl, že na uzavírání zakázek neměl žádný vliv. Vyhodnocení a výběr prováděl někdo jiný a ředitel jen podepisoval smlouvy. Za přijetí úplatků Nečesanému hrozí pět až 12 let vězení. Líčení pokračuje odpoledne, nadále bude vypovídat bývalý ředitel nemocnice.

Nečesaný u soudu argumentoval i analýzami nemocnice, které porovnávaly ceny od všech dodavatelů. „Vylučují jakoukoliv míru nevýhodnosti,“ uvedl Nečesaný. Nemocnice podle něj dostávala do skladů zboží od 82 firem.

Trestné činnosti se Nečesaný jako ředitel nemocnice podle spisu dopouštěl v letech 2007 až 2010. Státní zástupce Lukáš Otipka uvedl, že úplatky mu poskytovaly čtyři firmy. Peníze nedostával ředitel podle obžaloby přímo, firmy si ale objednávaly poradenské služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce považuje spolupráci za fiktivní. I proto je Nečesaná mezi obžalovanými. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti ji hrozí tři až osm let vězení.

Nečesaná u soudu odmítla vypovídat, podle jejího manžela se ale ničeho nezákonného také nedopouštěla. Nečesaný uvedl, že poradenské a další služby poskytoval zdravotním firmám několik let před nástupem do liberecké nemocnice jako fyzická osoba. Jako ředitel nemocnice se nemohl této činnosti věnovat naplno a šlo o přechodné období, než si zdravotnické firmy zajistí jiné odborníky. Na svoji manželku nechal společnost Sarmed zapsat kvůli uzavřené konkurenční doložce. Tržby firmy Sarmed z poradenství a dalších služeb podle něj nebyly nijak neobvyklé. Argumentoval svými ročními příjmy z této činnosti v předchozích letech, pohybovaly se podle něj od 6,5 do 9,5 milionu korun.

Policie ve většině případů nezjistila, kdo mu úplatky předával. „Důvod je jednoduchý. Dvě z těchto firem jsou natolik velké, natolik mají složitou organizační strukturu, že se policejním organům přes veškerou snahu nepodařilo zjistit, která z konkrétních osob v dané firmě dojednávala spolupráci s firmou Sarmed,“ uvedl Otipka. Nepodařilo se to zjistit ani u třetí firmy, kde navíc osoba, jež měla mít u sebe účetní doklady, spáchala sebevraždu. Ze zástupců zdravotních firem je tak mezi obžalovanými jen Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení mu hrozí rok až šest let. Podle obžaloby měla tato společnost na úplatky pro Nečesaného vydat 870.000 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?