V Liberci zpřístupní hospic, bez pacientů bude ještě rok a půl

13. 6. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Zahrada a budova prvního kamenného hospice v Libereckém kraji bude ve čtvrtek zpřístupněna v Liberci. Areál je sice teprve před rekonstrukcí, cílem ale je veřejnosti přiblížit a osvětlit hospicovou péči.


Novinářům to řekla lékařka onkologie v liberecké nemocnici Marie Rissová, která na projektu hospice s krajem spolupracuje.

Uvedla, že by zahrada měla být veřejnosti přístupná i po otevření hospice, které je plánováno na leden 2015. „Inspirovali jsme se v prachatickém hospicu, který vznikl ze starého objektu v centru města, podobně jako je náš U Sirotčince. Nám se líbí jejich model, kdy po jejich zahradě normálně chodí maminky s kočárky, přitom tam je v posteli někdo, kdo má do konce života pár dnů,“ uvedla.

Podle přednosty onkologie v Liberci a člena správní rady Hospicové péče sv. Zdislavy Jiřího Bartoše se v posledních letech potlačuje realita umírání. „Tváříme se, že jsme nesmrtelní, a pak jsme zaskočeni, když to postihne někoho z rodiny,“ konstatoval.

Podle Rissové proto chtějí, aby byla zahrada přes den veřejnosti přístupná. „Pořádat tam chceme i kulturní akce, areál by měl sloužit jako komunitní centrum,“ nastínila.

Po dokončení by v hospicu mělo být 28 plně vybavených jednolůžkových pokojů. O klienty a jejich rodiny by se mělo starat 13 sester, 15 pečovatelů a přítomen by měl být minimálně jeden lékař. Podle ředitelky Hospicové péče sv. Zdislavy Taťány Janouškové bude kamenný hospic doplňkem domácí péče. „Většina lidí chce zemřít ve své posteli,“ řekla. V současnosti podle ní 12 pracovníků obecně prospěšné společnosti chodí pomáhat do 45 rodin. Od roku 2010 se starali o 230 klientů, zhruba 90 procent z nich byli onkologičtí pacienti.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení chybí. Zatím slouží nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám pět pokojů v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě, další se připravuje v Semilech. Hospic v Liberci vznikne přestavbou bývalého dětského domova. Pozemky a budovu z přelomu 19. a 20. století v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město. Náklady na rekonstrukci by neměly přesáhnout sto milionů korun. Zhruba 85 procent pokryjí dotace z EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?