V Lisabonu proběhl 4. výroční kongres EULAR

2. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Onemocnění kostí a kloubů, především revmatoidní artritida a osteoporóza, jsou ve čtyřech až pěti procentech případů přímou příčinou disability (invalidity) dospělé populace a představují mimořádnou ekonomickou zátěž...


pro systémy zdravotní péče.

Revmatologie se v posledních letech stává velmi dynamickým oborem - objevují se nové léčebné postupy, etiopatogenetické mechanismy jsou stále lépe objasňovány i na buněčné úrovni, prohlubují se také naše vědomosti o genetickém pozadí revmatických onemocnění. 4. výroční kongres evropských revmatologů EULAR (European League Against Rheumatism; Evropská liga proti revmatismu), který proběhl koncem června v Lisabonu, se zabývá nejen těmito otázkami.

Péče o pacienty s muskuloskeletálními onemocněními vyžaduje dlouhodobou, prakticky doživotní medikaci, terapie probíhá desítky let.

„Abychom uspěli v léčbě těchto závažných, chronických onemocnění, potřebujeme dokonalou spolupráci mezi profesionálními poskytovateli zdravotní péče a pacientskými organizacemi. Nastavení parametrů a definování této spolupráce jsou jedním z hlavních témat našich pravidelných výročních kongresů,“ říká prof. Joachim Kalden, prezident EULAR a podtrhuje klíčový význam základního výzkumu. (mav)

Podrobné zpravodajství z kongresu EULAR 2003 přineseme v průběhu září v Lékařských listech.

(mav), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?