V maďarské nemocnici zemřelo deváté předčasně narozené dítě

15. 8. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Již deváté předčasně narozené dítě zemřelo během týdne v nemocnici ve městě Miskolc na severovýchodě Maďarska. Informovala o tom dnes agentura MTI s odvoláním na vyjádření nemocnice. Premiér Viktor Orbán v pondělí nařídil podezřelá úmrtí prošetřit.


Podle prohlášení nemocnice bylo novorozeně v kritickém stavu a postoupilo několik operací v oblasti břicha. Dítě bylo údajně v izolaci na jednotce intenzivní péče mimo jakýkoli kontakt s novorozeňaty, která zemřela v předchozích dnech. „Dítě se narodilo s velmi malou nadějí na přežití,“ uvedla nemocnice.

Po předchozích osmi úmrtích nařídil premiér Orbán rozsáhlé vyšetřování včetně laboratorních testů, které mají trvat do příštího týdne. Jejich cílem je mimo jiné zjistit, zda nemohlo jít o infekci.

Ministr zdravotnictví Miklós Szócska na vládním webu informoval, že další část šetření se zaměří na těhotenskou a novorozeneckou péči nemocnice, spolupráci mezi personálem i na další postupy ústavu včetně dodržování hygienických pravidel.

Ministr dodal, že nemá zatím v plánu uzavřít specializované oddělení nemocnice zaměřené na péči o stovky předčasně narozených dětí ročně. Odvolán z funkce byl však ředitel nemocnice. Případ nyní vyšetřuje také policie.

Úmrtnost na oddělení se podle ministra snížila na zhruba 30 ročně z asi 50 v posledních dvou letech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?