V Maďarsku se zkouší internet pro slepce a slabozraké

25. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Maďarská nadace vyvíjí systém, který by umožňoval slabozrakým pacientům používat internet a e-mail. Podstatou systému je, že klasické internetové stránky program ozvučí...


BUDAPEŠŤ - Systém pro využívání internetových stránek a e-mailové pošty slepci a slabozrakými osobami vyvíjí a zkouší maďarská nadace Média pro lidi.

Podle předsedy kuratoria nadace Gyuly Laczkó podstatou systému je, že klasické internetové stránky program ozvučí, čímž je vlastně zpřístupní slepcům i

slabozrakým. Systém pracuje pouze s textovým materiálem, protože obrázky jsou pro tyto uživatele nepoužitelné.

Státní tajemnice ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí uvedla, že realizaci projektu podpoří ministerstvo i finančně.

Nadaci Média pro lidi se již podařilo zpřístupnit pro slabozraké celostátní vlakový jízdní řád v Maďarsku a jízdní řád městské dopravy v Budapešti. Je připraveno i spuštění e-mailového systému, založeného na podobném principu.


Jsou vaše webové stránky bezbariérové?

Gyula Laczkó agentuře MTI řekl, že v Maďarsku žije v současnosti na 60 tisíc slepců a slabozrakých lidí. Na základě nadací vyvíjeného systému již zhruba deset procent z nich vyzkoušelo komunikaci po internetu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?