V majetku záchranky chybí přes milión

8. 12. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Majetek, konkrétně studie na zajištění bezpečnostně-informačních technologií, v hodnotě 1,1 miliónu korun chybí v majetku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK).


Upozornila na to mimořádná kontrola na záchrance po odvolání bývalého ředitele Zdeňka Kubra (ODS).
Radní Libereckého kraje proto v pondělí na svém mimořádném zasedání nařídili řediteli Krajského úřadu, aby nejpozději do 15. prosince podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Novinářům to v pondělí odpoledne řekl radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Pavel Novák (ČSSD), který ale upozornil, že kontrola odhalila ještě další nesrovnalosti ve vedení záchranné služby.

„Proto předáme závěry naší kontroly finančnímu úřadu a bude na jeho zvážení, zda provede vlastní šetření a vyvodí z toho případně nějaké důsledky,“ řekl Novák.

Zmíněnou studii, která v majetku ZZS LK chybí, se podle něho nepodařilo najít.

„Audit, který jsme na záchrance nechali zpracovat, sice dostal jakousi kopii studie, ale nebyla kompletní. Při kontrole se ji pak vůbec nepodařilo najít,“ zmínil Novák a upřesnil, že studii měla zpracovat již neexistující pražská společnost Deltax systém.

Po odvolání Kubra letos v srpnu nechala rada Libereckého kraje provést na záchrance audit, který odhalil nedostatky. Do sídla jedné záchranářské organizace se pak vypravili kontroloři z krajského úřadu.

„Prověřovali období od prosince loňského roku až do současnosti. Hloubkovou kontrolu v ZZS LK zatím nikdo neprovedl. Může o ni ale požádat zdravotní nebo kontrolní výbor, případně sám nově jmenovaný ředitel,“ vysvětlil Novák.

Proč rada nechala zkontrolovat právě zmíněné období, vysvětlil tím, že tak reagovala na doporučení auditora.

„Neměli jsme mnoho času na to, abychom kontrolu provedli. Na záchranné službě už jsme také odvolali všechny náměstky tak, aby už neměli podpisová práva,“ podotkl Novák.

Kontrola dále zjistila, že účetnictví záchranné služby bylo vedeno nestandardně.

„Zvláštní byly i některé smluvní vztahy a velmi nestandardně byl veden také fond kulturních a sociálních potřeb,“ nastínil Novák.

Ten je také přesvědčen, že tím prověřování záchranky zdaleka neskončilo.

„Nové vedení si nyní musí vše prověřit a zkontrolovat a do konce února 2010 nám musí podat zprávu a zjednat nápravu,“ uzavřel Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?