V mladoboleslavské nemocnici vznikla nová přípravna léků

15. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici byl zahájen provoz nové přípravny léků pro léčbu nádorových onemocnění. Náklady na výstavbu přípravny cytotoxických látek pro chemoterapii byly přibližně osm milionů korun, z toho pět milionů korun zaplatil Středočeský kraj.


Léky, které se používají pro léčbu nádorových onemocnění, jsou podle vedoucího lékárníka nemocniční lékárny Pavla Veleho toxické, karcinogenní a mutagenní. Nové pracoviště je vybaveno moderní vzduchotechnikou a izolátorem, který umožňuje zaměstnancům pracovat ve sterilním a bezpečnějším prostředí. V minulosti se protinádorové léky připravovaly přímo na onkologických pracovištích bez dostatečné ochrany personálu.

„Vlastní příprava probíhá v izolátoru, což je přístroj izolující lékárníka během přípravy od samotného cytotoxického léku. Pracovník, který s látkami pracuje, na sobě má speciální oblek a musí dbát na vysoký stupeň aseptické a bezpečné práce,“ uvedl. Infuzní roztoky a injekce se připravují pro každého pacienta těsně před podáním chemoterapie.

Počet onkologických pacientů v posledních letech narůstá. Onkologické oddělení Klaudiánovy nemocnice nyní léčí několik set pacientů, z nichž desítky docházejí pravidelně na chemoterapie. Podle primáře oddělení Tomáše Vláska nyní existují nové možnosti léčby a tudíž je na tyto nemoci nižší úmrtnost.

„Denně podáme v průměru deset až 15 chemoterapií,“ řekl. Nejčastěji jsou to podle něj pacientky s rakovinou prsu nebo pacienti s rakovinou plic a tlustého střeva. Primář také uvedl, že v poslední době přibývá pacientů ve věku kolem třiceti let. Jednou z příčin vzniku karcinomu prsu může být podle něj i užívání hormonální antikoncepce.

V těchto dnech se v nemocnici začíná i s modernizací pavilonu onkologie za asi 100 milionů korun, kolaudace je naplánovaná na podzim. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) se kraj v budoucnu chce v souvislosti s financování nemocnic zaměřit spíše na finanční podporu výstavby, nemocnice by potom hradily zejména nové přístrojové vybavení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?