V Moskvě vzrostl počet sebevražd onkologických pacientů

27. 3. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Během posledních dvou týdnů v Moskvě skoncovalo se životech hned osm pacientů nemocných rakovinou. Upozornila na to agentura Interfax, která se odvolává na nejmenovaný zdroj z ruské policie.


Série vypukla 12. března, kdy penzionovaný plukovník ministerstva vnitra skočil ze sedmého podlaží. O tři dny později se z lovecké zbraně zastřelil pětasedmdesátiletý penzista. Následujícího dne se ve svém bytě oběsila šestasedmdesátiletá žena. A 17. března se našel další oběšenec: ve své garáži skoncoval se životem dvaapadesátiletý Moskvan.

Následujícího dne se ve svém bytě zastřelil bývalý důstojník generálního štábu Boris Saplin. O den později - 19. března - přivolala pomoc žena, která se nemohla dostat do svého bytu. Když záchranáři vyrazili dveře, našli jejího manžela (53), který si podřízl hrdlo.

Minulou neděli z dvanáctého patra vyskočil z okna devětašedesátiletý penzista. V pondělí policisté našli na ulici mrtvolu dvaasedmdesátiletého muže s nožem v boku; podle manželky prý často hovořil o sebevraždě.

Místostarosta metropole Leonid Pečatnikov slíbil každé z těchto úmrtí pečlivě vyšetřit, nicméně zdůraznil, že ani v jednom případě nezazněly výhrady k moskevskému zdravotnictví. „To, že počet sebevražd nyní, s nástupem jara, prudce vzrostl, není nic zvláštního. Lidi nechtějí trápit sebe ani své blízké. Je to jejich verze eutanazie,“ usoudil.

Interfax nicméně připomněl skandál, který nynější sérii předcházel - únorovou sebevraždu kontradmirála Vjačeslava Apanasenka. Ten podle své dcery heroicky snášel poslední stádium rakoviny, než prohrál s „byrokracií“.

Šestašedesátiletý důstojník se střelil do hlavy poté, co manželka nedostala v nemocnici dávku morfia, protože jí na receptu chyběl primářův podpis. Primář byl však mimo Moskvu. Na rozloučenou kontradmirál nechal vzkaz, ve kterém žádal „nikoho (z mé smrti) neobviňovat, kromě ministerstva zdravotnictví a vlády“.

Řetězové série sebevražd podobného typu - ruská média někdy hovoří až o šířící se epidemii - nebývají v Rusku vzácností. Často se šíří i mezi dětmi a dospívajícími, což je kategorie sebevrahů, v níž Rusko zaujímá jednu z předních příček v Evropě i ve světě. Počátkem loňského roku úřady dokonce zablokovaly přístup k více než 600 internetovým stránkám, které vyhodnotily jako nebezpečně návodné pro nezletilé sebevrahy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?