V Motole provedli doposud 251 transplantací ledvin u 236 dětí

28. 3. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici Motol provedli dosud 251 transplantací ledvin u 236 dětí. Program byl do Motola přenesen v roce 1981 z Institutu klinické a experimentální medicíny, kde chybělo zázemí dětské nemocnice.


Novinářům to řekl vedoucí motolského programu transplantací ledvin u dětí Tomáš Seeman. Po transplantaci mohou děti žít jako zdraví vrstevníci a v dospělosti mohou dívky při dodržení určitých zásad porodit zdravé děti.

Transplantace ledvin u dětí je tématem mezinárodní konference, na níž se do soboty schází v Praze na 200 lékařů z více než deseti zemí Evropy.

Chronické nezvratné selhání ledvin postihne v ČR každý rok deset až 15 dětí. Nejčastější příčinou jsou vrozené vývojové vady ledvin a močových cest a dědičná onemocnění ledvin.

„Optimální léčbou pro děti s chronickým selháním ledvin je transplantace ledviny, neboť tak mají vyšší šanci na přežití a lepší kvalitu života než ty, které se léčí dialýzou. Transplantace je také levnější než dialyzační léčba,“ řekl Seeman.

Výsledky motolského centra jsou podle něj na úrovni nejlepších západoevropských a severoamerických center. Pět let po transplantaci žije přes 95 procent dětí a funguje více než 70 procent transplantovaných ledvin.

Při transplantaci se většinou nechají vlastní ledviny v těle pacienta, transplantovaný orgán se ukládá na jiné místo. Obvykle se transplantují ledviny dětem s hmotností vyšší než deset kilogramů. U menších dětí stoupá riziko komplikací. Desetikilovému dítěti lze transplantovat ledvinu i od dospělého dárce.

Motol je v ČR jediným pracovištěm, kde se dětem ledviny transplantují. Každý rok se zde uskuteční kolem deseti transplantací ledvin dětským pacientům z celé ČR a ze Slovenska, odkud se přijímají komplikované případy a mladší děti.

Od roku 1989 motolské transplantační centrum u dětí transplantuje ledviny i bez předchozí dialýzy a od roku 2001 i od žijících dárců, nejčastěji jsou jimi rodiče. Transplantace od živých dárců mají o deset procent lepší výsledky než od dárců zemřelých.

Čekací doba při použití orgánu od zemřelého dárce je v průměru šest měsíců - děti mají při výběru z etických i zdravotních důvodů přednost. Využití žijících dárců ve větší míře je jednou z možností, jak do budoucna ještě zlepšit vyhlídky dětí s transplantovanou ledvinou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?