V motolské nemocnici museli evakuovat děti

2. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V dětské části pražské Fakultní nemocnice v Motole došlo včera k další havárii. Praskla voda na jednotce intenzívní péče dětské chirurgie, kde leželi pacienti po operaci. "Naštěstí se nikomu nic nestalo. Kdy bude havárie opravena, ale nevíme," řekl Jaromír Morávek z tiskového oddělení nemocnice...


V dětské části pražské Fakultní nemocnice v Motole došlo včera k další havárii. Praskla voda na jednotce intenzívní péče dětské chirurgie, kde leželi pacienti po operaci.

Okamžitě byl zastaven přívod vody do celého 25lůžkového oddělení a kromě pěti nemocných z jednotky intenzívní péče se muselo do náhradních pokojů stěhovat i osm pacientů z kojenecké části. Všichni jsou umístěni na standardních pokojích.

„Naštěstí se nikomu nic nestalo. Kdy bude havárie opravena, ale nevíme,“ řekl Jaromír Morávek z tiskového oddělení nemocnice. Dodal, že se musely zrušit plánované příjmy, aby se zamezilo tomu, že děti nebude kam ukládat.

Kromě prasklé vody se v nemocnici v pondělí vzdula podlaha v místech, kde se vozí děti na operační sály a zpět. „Odtrhly se dlaždičky a to velmi narušuje transport pacientů,“ řekl Morávek. Bylo to, jako kdyby krtek najednou provrtal podlahu.

V dětském Motole je18 specializovanýchpediatrických pracovišťs celkem 677 lůžky.Po rekonstrukci by seměl jejich počet snížit na 534.Přibyla by však lůžkapro doprovod rodičů.

Nemocnice, pokud se okamžitě nezačne s rekonstrukcí, další zimu zřejmě nepřežije. Havárie jsou v ní doslova na denním pořádku. Vše už začalo před deseti lety, kdy spadl strop v místnosti rentgenu těsně poté, co ho opustil malý pacient.

V půli února praskla stoupačka v jednom pokoji dětské hematologie, minulý týden se propadla podlaha v Centru komplexní péče o děti s poruchami vývoje ve chvíli, kdy tudy procházela matka se čtyřletým synem.

Peníze stále nejsou

„Havárie hrozí na každém čtverečním metru každou minutu. Budova je v provozu více než 30 let bez zásadnějších oprav a rekonstrukcí,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Jurinová.

Včera večer se v nemocnici sešli ředitelé ostatních fakultních nemocnic a spolu s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou hledali cesty pro případ, že statik rozhodne o uzavření celé budovy.

„Máme připravena zálohová pracoviště v ostatních fakultních nemocnicích, kam by dětští pacienti byli převezeni. Hlavní bude rozhodnutí statika,“ řekla ministryně zdravotnictví. Statik Emil Kmoníček ale večer potvrdil, že budova je v pořádku a celková evakuace nehrozí.

Vedení motolské nemocnice už několik let upozorňuje vládu i parlament, že dětský areál je v havarijním stavu. Poslanci ale několikrát úvěr na rekonstrukci ve výši zhruba 4 miliardy, zamítli.

Nemocnice má přitom zpracován podrobný harmonogram stavby a detailně seznámila poslance s tím, jak rekonstrukce bude probíhat, na co peníze, které požaduje, budou vydány.

Milada Emmerová (ČSSD), která je předsedkyní dozorčí rady Motola a zároveň sněmovního výboru pro zdravotnictví, v pondělí prohlásila, že peníze by měla uvolnit vláda. „Musí se to opravit. Zkrátka a dobře tohle přešlapování mně není zrovna po chuti,“ uvedla.

Vláda o dotaci pro Motol jednala 11. února, ale rozhodnutí odložila s tím, že ministryně zdravotnictví Marie Součková materiál musí dopracovat o rekonstrukci dětské části tak, aby bylo jasné, jak zachovat unikátní pracoviště a zároveň odstranit havarijní stav budov.

„Do vlády by materiál měl jít co nejdříve. Celá rekonstrukce je rozdělena do tří etap.

V té první, která by měla začít okamžitě, jde o odstranění havarijních stavů nákladem 1,3 miliardy korun,“ řekla ministryně Součková. Podle našich informací by se kabinet měl rekonstrukcí Motola zabývat opět 10. března.

Na havárii se včera přijel podívat i ministr vnitra Stanislav Gross. Podle něj je reálné, aby vláda v nejbližší době potřebné peníze schválila. Kvůli prosakující vodě byla včera uzavřena podle lékaře Luboše Zemana i jednotka intenzívní péče pro starší děti i kojenecké oddělení.

V dětském Motole je 18 specializovaných pediatrických pracovišť s celkem 677 lůžky. Po rekonstrukci by se měl jejich počet snížit na 534. Přibyla by však lůžka pro doprovod rodičů. Nemocnice zajišťuje čtyři unikátní programy, které nemají v ČR obdobu - kardiocentrum a transplantace kostní dřeně, ledvin a jater.

Jan Pergl, Právo

foto: ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?