V Německu pohřbeny mozky dětských obětí nacistické eutanazie

29. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na hřbitově sousedícím s psychiatrickou klinikou ve východoněmeckém Gördenu byly pietně uloženy do hrobů mozky tří dětských obětí nacistické eutanazie. Stalo se tak šest desetiletí poté, co nacističtí lékaři připravili tyto děti o život...


BERLÍN -

Bratři Günther a Herbert a jejich bratranec Alfred byli za druhé světové války na klinice internováni kvůli vážným duševním poruchám. Věk těchto pacientů agentura AFP neupřesňuje.

Podle braniborských úřadů existují důkazy, že nejméně dva z těchto chlapců byli zabiti na rozkaz lékaře elitních hitlerovských oddílů SS.

Esesácký lékař, psychiatr Hans Heinze dal mezi lety 1938 až 1945 v Gördenu internovat asi čtyři tisíce duševně nemocných osob - dospělých i dětí.

V té době nacistická „věda“ ověřovala prakticky eugeniku, aby stanovila metody výběru „kvalitních“ lidských jedinců. Za zdmi „léčebny“ přišlo o život přes 1700 osob všech věkových kategorií.

Heinze zemřel v roce 1983, když si po válce odpykal sedm let vězení. Pozdější snahy přivést ho před soud kvůli spoluúčasti na vraždách tří tisíc dětí a nejméně 80 000 dospělých osob ale skončily neúspěchem.

V roce 2001 byly ve sklepích univerzitní kliniky ve Vídni objeveny sklenice s částmi mozků Günthera, Herberta a Alfreda. Někdejší ředitel kliniky, rakouský neurolog Franz Seitelberger, který byl nakloněn nacistům, se velmi zajímal o vzácnou nervovou chorobu, kterou tito chlapci trpěli. Právě tyto nálezy byly v úterý v Gördenu uloženy do hrobů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?