V Německu první podezření na onemocnění ptačí chřipkou

3. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Německu se jako v první evropské zemi objevilo podezření na onemocnění virem ptačí chřipky. Oznámil to šéf hamburského Institutu Bernharda Nochta, kam byla žena s podezřením na tuto chorobu přijata...


BERLÍN -

Žena, která se vrátila z Thajska, si stěžovala na příznaky podobné těm, které se projevují u onemocnění ptačí chřipkou. V Institutu Bernharda Nochta, který se specializuje na tropické choroby, je z preventivních důvodů hospitalizována i druhá žena, která byla s nemocnou v kontaktu.

Bernard Fleischer však varoval před unáhlenými závěry. „Když člověk přijede z Asie, může mít horečku z různých důvodů,“ řekl. Výsledky vyšetření pacientky by měly být k dispozici večer.

Je velmi nepravděpodobné, aby se turista nakazil ptačí chřipkou, řekla agentuře Reuters představitelka městského odboru pro infekční nemoci Clara Schlaichová.

Prezident Institutu Roberta Kocha Reinhardt Kurth německé televizi ZDF řekl, že zatím není žádný prostředek, jak zabránit zavlečení ptačí chřipky do Německa.

DÁLE ČTĚTE:
WHO: Ptačí chřipka se asi přenesla mezi lidmi
Ptačí chřipka začala před rokem v Číně, tamní úřady to popírají

Pokud se potvrdí přenos této choroby z člověka na člověka, pak stačí, aby se jediná nakažená osoba dostala na území Německa, a epidemie se zde začne šířit, řekl Kurth.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, aby nynější virus ptačí chřipky, která zasáhla četné asijské země, nemutoval a nespojil se s virem obyčejné chřipky, protože pak by se mohl šířit mezi lidmi s katastrofálními důsledky.

Ptačí chřipka dosud postihla deset zemí Asie a vyžádala si dvanáct obětí na životě - tři v Thajsku a devět ve Vietnamu. Vybito bylo zatím přes 33 milionů kusů drůbeže.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?