V Německu se objevil další případ podvodů při transplantacích

26. 8. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší německá kardiologická klinika v metropoli Berlíně údajně manipulovala s pořadím pacientů čekajících na transplantaci srdce. Informoval o tom deník Der Tagesspiegel. Podobný skandál otřásl Německem už v roce 2012, kdy se případy objevily mimo jiné na renomovaných klinikách v Göttingenu a Řezně.


Německé kardiologické středisko v Berlíně údajně samo podalo trestní oznámení, když na případy falšování záznamů pacientů upozornila interní vyšetřovací komise. Místní primářka prý v letech 2010 až 2012 změnila diagnózu až 30 svých pacientů, kteří se dostali na vyšší pozici na celoněmecké čekací listině, a mohli se tak dříve dočkat náhradního orgánu. Jestli lékařka za své jednání přijímala úplatky, zatím není jasné.

V berlínském kardiologickém centru, třetím největším na světě, se ročně provádí více než 4500 operací srdce a oběhového systému. Asi ve stovce případů jde o transplantaci srdce či plic. Po celém Německu čeká nyní asi 10.000 pacientů na některý náhradní orgán.

Po transplantačním skandálu, který vyšel najevo v roce 2012, ubylo v Německu meziročně dárců orgánů téměř o 20 procent. V reakci na to zákonodárci zreformovali spolkový transplantační zákon. Za manipulaci s údaji o zdravotním stavu pacientů čekajících na transplantaci nyní hrozí trest peněžní pokuty nebo až dvou let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?