V nemocnici lze léčit i obezitu

5. 8. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Až několik bandáží žaludku ročně provádí lékaři v havlíčkobrodské nemocnici.


Podle lékařky interního oddělení Sylvie Špitálníkové pro úspěch metod bariatrické chirurgie, oboru zabývajícího se chirurgickou léčbou obezity, není totiž až tak důležitý počet pacientů, u kterých je zákrok proveden, ale jejich správný výběr. Ten pak ovlivňuje úspěšnost hojení a redukce tělesné hmotnosti pacienta.

„Bandáž žaludku je poměrně velký zásah do organismu pacienta a klíčový význam pro úspěch léčby má správný výběr nemocných. Příčinou zdravotních komplikací po bandáži žaludku nebo neúspěchu redukce hmotnosti u pacientů, kteří podstoupili tento zákrok, avšak ani po bandáži nehubnou, je obvykle nedostatečné vyšetření před zákrokem,“ vysvětluje lékařka.

Lékaři díky této léčbě sklízí od veřejnosti pochvalu. „Je dobře, že takto postižení lidé mají možnost se nechat chirurgicky léčit,“ pochválila brodskou nemocnici Jana ze Světlé nad Sázavou.

Pacient by měl být nejprve vyšetřen obezitologem. Pod jeho vedením by se měl pacient pokusit o konzervativní léčbu redukční dietou a zvýšením pohybové aktivity.

Pracuje i psycholog

„Nemocný musí spolupracovat s lékařem, projevit snahu a aktivní přístup k léčbě. Měl by v průběhu této léčby zhubnout, alespoň deset procent svojí tělesné hmotnosti,“ zdůrazňuje lékařka.

Dále by měl být pacient vyšetřen psychologem. Toto vyšetření není radno podle Špitálníkové podceňovat, neboť je třeba zhodnotit pacientovo chování ve vztahu k jídlu, jeho návyky a případně i přítomnost poruch příjmu potravy.

Ty jsou možným zdrojem komplikací provedení bandáže žaludku, stejně jako další vážné psychické poruchy.

„Dále je nutné, aby pacienta ještě vyšetřil internista a případně i gastroenterolog a vyjádřil se k míře operačního rizika. Stejně pak případnou operaci posuzuje i chirurg. Při některých onemocněních trávicího traktu, zejména pak žaludku a jícnu, nesmí být bandáž žaludku provedena,“ doplnila na závěr lékařka další informace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?