V nemocnici otevřou nové oddělení

24. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemusí se Sedlčansko obávat tlaku pojišťovny na zrušení nemocnice? V Sedlčanech má nemocnice jako spádová oblast zcela určitě svoje opodstatnění. Nedomnívám se, že by takový tlak pojišťovna vyvíjela...


Malé nemocnice zdaleka neskončily boj o přežití. Nářky jejich ředitelů zaplňují opět stránky tisku. Je bezprostředně v ohrožení také sedlčanské zdravotní zařízení? - zeptali jsme se MUDr. Františka Fidlera, náměstka firmy Mediterra, která městskou nemocnici od ledna 2002 provozuje.

Sedlčany - Firma Mediterra investuje značné finanční prostředky do obnovy vozového parku i úprav objektu. Taková strategie je jasným signálem, jak uvažuje management o budoucnosti. Přesto jsme se MUDr. Františka Fidlera v úvodu rozhovoru zeptali:

Nemusí se Sedlčansko obávat tlaku pojišťovny na zrušení nemocnice?

V Sedlčanech má nemocnice jako spádová oblast zcela určitě svoje opodstatnění. Nedomnívám se, že by takový tlak pojišťovna vyvíjela. Máme s ní uzavřenou smlouvu a tu řádně plníme. Obecná tendence - nejen pojišťovny, ale zejména ministerstva zdravotnictví - je snížit počet akutních lůžek ve prospěch lůžek následné péče. My jsme poměr upravili a ještě se chystáme na další změny. Akutních lůžek máme na chirurgii třicet, na interně dvaačtyřicet, na oddělení následné péče pětadvacet.

Jak jsou akutní lůžka využívána?

Na chirurgickém oddělení průměrně na osmdesát procent, na lůžkové interně je využitelnost devadesátiprocentní, což je slušná bilance.

Od ledna letošního roku investovala společnost do úprav půl milionu korun. Bude v tomto trendu pokračovat?

Určitě ano. Přejeme si zkulturnit prostředí pro nemocné. To znamená, že chceme mít pokoje s menším počtem lůžek, které budou mít svoje sociální zázemí. Inženýrské sítě máme připraveny. Zatím jsme vybudovali tři pokoje - takzvaný nadstandard.

Je zájem připlácet na „větší komfort“?

Neřekl bych, že je to až tak podstatné. Pokud právě v pokoji nemáme pacienta, který si platí za nadstandard, a máme tlak na lůžka - což bývá na interně často - tak na pokoje dáme běžné pacienty. Postupně bychom chtěli, aby dvoulůžkových pokojů bylo víc, aby měli všichni naši klienti větší soukromí.

Jaké další změny chystáte?

V souvislosti s plány restrukturalizace chceme otevřít oddělení chronické resuscitační intenzivní péče. Bude vhodná pro pacienty, kteří již nepatří na klasické ARO, ale pro jejichž zdravotní stav ještě není vhodné klasické oddělení. Nová jednotka bude takovým mezistupněm. Podle našich informací má tento typ péče podporu jak ministerstva zdravotnictví, tak pojišťovny.

Kolik lůžek chcete vytvořit a kdy?

V plánu máme šest lůžek, ale protože jde o novou kapacitu, musí ji schválit ministerstvo zdravotnictví. Předpokládáme, že se to podaří do konce letošního roku.

Můžete se pochlubit nějakou novinkou v oblasti služeb? Neuvažujete například o otevření kantýny?

O kantýně zatím neuvažujeme. Návštěvy jsou v nemocnici povoleny denně, a tak si mohou pacienti o denní tisk nebo nějaký nákup požádat je. Na chirurgickém oddělení plní podobná přání Libuše Wodičková. (Poznámka: Jde o zaměstnankyni nemocnice, která pečuje o pacienty zdarma.)

MARIE BŘEŇOVÁ, Příbramský deník, 24.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?