V nemocnici sloužili lékaři přes nesouhlas víkendové směny

17. 5. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
V karlovarské nemocnici na interním oddělení sloužili lékaři o víkendu, aniž s tím souhlasili, poprvé ve směnném provozu. Ten jim v pátek nařídil generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) poté, co odmítli pracovat přesčas.


Střídali se ve dvanáctihodinových směnách, v tomto režimu mají pracovat i nadále. Mluvčí KKN Zdeňka Marková ČTK oznámila, že pacientům interny byla o víkendu poskytnuta odpovídají péče.

Vedení KKN jednostranným nařízením směnného provozu porušuje zákon, podotkl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) v karlovarské nemocnici Peter Igaz.

Odborná stránka zavedení směnného provozu je však podle něho mnohem závažnější a znamená pro pacienty okresu a i celého kraje riziko omezení péče.

Prozatím jsou při směnách lékaři z interního lůžkového oddělení schopni zajistit péči o pacienty maximálně týden, uvedl Igaz.

Aby byla alespoň tato kvalita péče udržena i poté, bude nutné povolat lékaře z odborných ambulancí interny. Ať už gastroenterologické, kardiologické nebo diabetologické a hematologické.

Tento krok povede k nutnosti zrušit plánované endoskopické výkony nebo vyšetření diabetiků a hematoonkologických pacientů závislých na chemoterapii či vyšetření kardiologická, podotkl Igaz. Vedení KKN má s LOK jednat znovu patrně ve středu, uvedla Marková.

LOK karlovarské nemocnice původně po vedení požadoval nárůst mezd pro lékaře až o 20 procent, a pokud k tomu nedojde, vypoví lékaři smlouvy o přesčasových hodinách nad rámec běžného úvazku.

Přesčasy, hrazené formou dohod o pracovní činnosti, tvoří velkou část práce lékařů. Na čtyřech odděleních z pěti se vedení dohodlo s lékaři na kompenzacích. Zvyšování mezd vedení KKN odmítá, protože by to zhoršilo už tak ztrátové hospodaření nemocnic.

Společnost Karlovarská krajská nemocnice provozuje nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Zřizovatelem KKN je Karlovarský kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?