V nemocnici v Českém Těšíně se otevřel nový pavilon s dialýzou

22. 11. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Českém Těšíně na Karvinsku včera otevřela nový dvoupodlažní pavilon s dialyzačním střediskem a ambulancemi. Stavba přišla na přibližně 50 milionů korun, řekla ČTK mluvčí zdravotnického zařízení Hana Szotkowská.

Podle ní by nová dialýza s 12 místy měla usnadnit léčbu pacientům, kteří nyní museli dojíždět do Třince na Frýdecko-Místecku, kde už kapacita byla nedostačující, nebo do jiných měst. Podle lékařů navíc pacientů, kteří potřebují dialýzu, v regionu neustále přibývá. „Takové dojíždění je však pro nemocné velmi náročné nejen časově, ale také fyzicky,“ řekl vedoucí lékař Dialyzačního centra Třinec Roman Kantor.

Pacienti na dialýzu docházejí většinou třikrát týdně a procedura trvá čtyři až pět hodin. Za rok tak na středisku stráví více než 624 hodin, tedy celých 26 dní. „Kapacita třinecké dialýzy je plně využita, abychom mohli uspokojit zájem všech pacientů, jsme nuceni nabízet také noční ošetření. Díky novému středisku v Českém Těšíně budeme moci noční směny zrušit, čímž ulevíme nejen pacientům, které noční dialýzy vyčerpávají, ale samozřejmě také zaměstnancům,“ podotkl Kantor.

Nový pavilon nahradil původní objekt, ve kterém se v minulosti nacházel sklad civilní obrany a v posledních letech byl zcela nevyužitý. Kromě dialýzy v něm budou nově poskytovat své služby také psychiatrická, alergologická a nefrologická ambulance. Z původních prostor nemocnice se do nové budovy přesunula také interní, diabetologická, kardiologická a neurologická ambulance. V pavilonu se nachází také nová lékárna.

„Tyto ambulance byly umístěny v nevyhovujících prostorách, k tomu všemu v různých budovách areálu nemocnice. Nejenže teď pacienti naleznou vše na jednom místě, ale také se dočkají nového prodloužení ordinačních hodin, které si můžeme díky dostatečné prostorové kapacitě dovolit,“ řekla ředitelka Nemocnice Český Těšín Barbora Zbránková.

Nemocnice v Českém Těšíně je součástí společnosti Agel, která je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. V Česku provozuje 11 nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Od roku 2007 vydala skupina v ČR na investice zhruba 3,5 miliardy korun, přičemž letos investuje do svých zdravotnických zařízení celkem 610 milionů korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?