V nemocnici vzrostly platy i dvojnásobně

13. 7. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Před více než dvěma lety se Krajská nemocnice v Liberci jako příspěvková organizace Libereckého kraje topila v dluzích. Tomu také odpovídaly platy zaměstnanců. Průměrná mzda všeobecných sester činila devatenáct tisíc korun, lékařů necelých 40 tisíc korun a farmaceutů téměř 31 tisíc korun...


Po dvou letech od transformace na akciovou společnost je nemocnice v zisku a platy zde vzrostly u všeobecných sester na více než 28 tisíc korun a u farmaceutů dokonce o dvojnásobek téměř na 64 tisíc korun.

Právu to řekla ekonomická ředitelka Krajské nemocnice Liberec (KNL) a členka představenstva Miloslava Tanečková s tím, že průměrný plat lékařů je 58 tisíc korun. „Dívala jsem se na průměrné mzdy ve zdravotnictví tak, jak je nyní vydal Český statistický úřad za první čtvrtletí letošního roku. Průměrná mzda činila 22 tisíc korun. V naší nemocnici je průměrná mzda 29 529 korun,“ uvedla Tanečková.

To je podle generálního ředitele KNL a předsedy představenstva Luďka Nečesaného dáno tím, že si největší zdravotnické zařízení v kraji vede velmi dobře.

„Máme i dohodu s odbory, že polovina ze zisku nemocnice půjde na odměny a platy personálu a druhá polovina na investice. Neexistuje tedy vůbec žádná obava, že by vznikly nějaké ztráty,“ podotkl Nečesaný. Za první pololetní letošního roku pak vykázala nemocnice pozitivní hospodářský výsledek ve výši jedenatřiceti miliónů korun.

Novému vedení nemocnice se podařilo také stabilizovat personální situaci a motivovat především odborníky i v méně atraktivních oborech. Výrazné zvýšení platů u farmaceutů je podle Nečesaného nutností. „Je jich málo a je velká konkurence na trhu. Navíc naše ústavní lékárna vyžaduje vysoké nároky na odbornost, a proto si zaslouží farmaceuti i patřičnou odměnu, aby nám neodcházeli do různých lékáren v supermarketech,“ poznamenal Nečesaný. Obrat ústavní lékárny se navíc podle Tanečkové zvýšil od roku 2007 trojnásobně.

„V roce 2007 vykazovala lékárna měsíční obrat ve výši šest miliónů korun, nyní je to 18 miliónů korun. Myslím si, že si na sebe farmaceuti vydělají,“ uzavřela Tanečková.

Barbora Silná, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?