V nemocnici zmizely miliony

23. 1. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Při stavbě pavilonu chirurgie, RTG a centrální sterilizace v kyjovské nemocnici před více než deseti lety zmizelo osmadvacet milionů korun. Takový je výsledek znaleckých posudků, které ve čtvrtek představilo vedení Jihomoravského kraje.


„Podle odborného posudku při této stavbě nevznikl jeden stavební objekt za 28,3 milionu korun, ale byl proplacen,“ uvedl krajský radní Oldřich Ryšavý.

Podle posudku stavbě pavilonu chybí jedno patro. Podle něj se také nepodařilo zjistit, kdo v době výstavby na konci devadesátých let minulého století prováděl za objednatele kontrolní činnost. Jak pak radní společně s hejtmanem Michalem Haškem předeslali, tehdejší vedení nemocnice se bude muset zodpovídat.

Na starost to bude mít nový ředitel nemocnice, který nastoupí po Josefu Pejchlovi. Ten totiž v Kyjově za týden končí. Jeho nástupce bude v tomto spolupracovat s právníkem Radkem Ondrušem.

Podle Haška by se na chybějící část budovy nikdy nepřišlo, pokud by nenastaly problémy se statikou. Kvůli nim se vloni celá budova musela vystěhovat a opravit. Proto kraj nechal zpracovat audit.

„Při něm se prokázalo, že nebyly dodrženy normy na nosnost a pak se k všeobecnému šoku provalila chybějící část budovy,“ řekl hejtman. V inkriminované době byl ředitelem nemocnice Petr Hudeček, který je momentálně lékařem na endokrinologickém oddělení. Odhalení osmadvacetimilionové díry označil za naprostou fantasmagorii.

„Stavby v těch letech kontroloval tehdejší okresní úřad, podléhaly kontrolám stavebního úřadu a následně i finančního úřadu. Zmíněná stavba byla navíc placena ze státních dotací, takže na kontroly chodili i zástupci Nejvyššího kontrolního úřadu,“ uvedl Hudeček a podivoval se nad tím, že po sedmnácti letech někdo našel něco, co neobjevily tehdy čtyři nezávisle na sobě pracující úřady.

„Navíc jestliže skutečně mělo jít o nástavbu se sedlovou střechou, je to tím spíše nesmysl. Areál kyjovské nemocnice je funkcionalistické dílo, které je takto uvedeno i v učebnicích. Nikdo by tam sedlovou střechu neschválil,“ řekl Hudeček. Ryšavý s Haškem uvedli i to, že objevený problém může mít souvislost s tím, co se v nemocnici nyní děje. Jde o stále gradující několikaměsíční odpor zaměstnanců vůči ještě současnému řediteli Josefu Pejchlovi.

Jak zmínil exředitel Hudeček, jde o zastírací manévr kraje k odvedení pozornosti od aktivit nespokojených lékařů a sester. Podle něj nastane nyní vyšetřování, které potrvá až do krajských voleb, a pak vyšumí.
Jeden z vedoucích odporu, Pejchlem již propuštěný psychiatr Jaroslav Kliment, to vidí stejně.

„To, co objevil objednaný audit, nijak nesouvisí s tím, co v nemocnici provádí ředitel Pejchl s náměstkyní Havlíkovou,“ uvedl Kliment. Podle něj sdružení stále žádá totéž: okamžitý odchod nejen ředitele, ale i jeho náměstkyně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?