V nemocnici zůstane 31 lékařů

10. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Už příští týden pocítí pacienti (nejen) orlovské nemocnice důsledky protestu lékařů podepsaných pod akcí Děkujeme, odcházíme. Od pondělka začne postupný útlum pracovišť, odkud se lékaři chystají odejít.


„Od 24. února naplno propuknou opatření takzvaného krizového scénáře, kterýnám schválil zřizovatel, kterým je kraj,“ řekl včera orlovským zastupitelům přímo na jejich zasedání Petr Kovařík, ředitel Nemocnice Karviná-Ráj, pod kterou spadá orlovská nemocnice.

Jak ale dodal, všechno může být ale ještě jinak, situace se totiž mění ze dne na den. „Právě včera jsem dostal ústní příslib pěti lékařů, že stáhnou své výpovědi,“ řekl Kovařík. Nemusela by se tak zavírat některá oddělení v nemocnici. „Podle toho, jak se situace vyvine, by mohlo fungovat oddělení chirurgie,“ vysvětlil ředitel nemocnice.

Stále by však visel Damoklův meč nad neurologií, urologickou ambulancí a nad dvěma ze tří stanic ortopedie. Funkční s omezeními by zůstala oddělení ARO s JIP a také DIP a DIOP.

„Bez omezení by zůstaly také rehabilitace a LDN, ve které všichni lékaři stáhli své výpovědi,“ dodal Petr Kovařík. V nemocnici vznikne také jakési multioborové oddělení, kde budou zdravotníci přijímat pacienty, kteří budou vyžadovat péči internisty, chirurga, případně dalších specialistů, které bude mít nemocnice k dispozici.

„Toto oddělení bude mít kapacitu třicet lůžek, kde budou také například přeloženi pacienti, které nemůžeme propustit do domácí péče,“ uvedl ředitel.

Nikde to není lepší

Jak dodal, zůstane v nemocnici 26 lékařů, kteří budou schopni zajistit lékařskou péči. „Pokud stáhnou výpověď také ti, co to avizovali včera, bude mít nemocnice k dispozici 31 lékařů,“ řekl Kovařík. Podobná situace jako v Orlové je podle náměstka ředitele pro zdravotní péči Radka Sušila v celém kraji. „Bohužel se tento problém dotýká hlavně nejdůležitějších oborů, jako je neurologie, pediatrie nebo chirurgie,“ řekl Sušil.

O dalším vývoji budou ředitelé nemocnic Moravskoslezského kraje jednat na dnešní schůzce s hejtmanem, kde se bude hledat takové řešení, aby pacienti měli alespoň tu nejnutnější péči.
„Budeme řešit možnost takzvané územní nemocnice, což je spolupráce tří regionálních nemocnic, havířovské, třinecké a karvinské, které by se mohly dohodnout, jakou péči bude která nemocnice poskytovat,“ vysvětlil Petr Kovařík

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?