V nemocnicích je měsíc po skončení odborových protestů klid

18. 3. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích je měsíc po ukončení protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme klid. Zůstala většina z 3800 doktorů, kteří chtěli k l. březnu odejít. Lze říci, že o práci přišel vlastně jen šéf lékařských odborů Martin Engel.


Doktoři teď čekají, zda ve výplatě za březen dostanou k průměrným 48.000 navíc 5000 až 8000 korun.

Zvýšení garantuje memorandum, které 17. února podepsali ministr Leoš Heger (TOP 09) a Engel. Pojišťovny na růst platů lékařů dají letos dvě miliardy korun. Memorandum také garantuje desetiprocentní růst příští rok a do dvou let 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi.

„Valná většina doktorů se mohla na svá místa vrátit, pokud už si nenašli práci jinde. V tuto chvíli je to jen o jednotlivcích,“ řekl ČTK Engel. Problém s návratem kromě něj má také lékař z Bulovky. „Odbory mu pomohou, on už tam ani nechce být, nepohodl se s přednostou,“ uvedl.

Engel nyní hlídá slíbené zvýšení platů. „Máme varovné signály ze severu Čech, kde se tváří, že peníze od pojišťoven nestačí,“ řekl. Chce jednat s tamními předsedy, aby si to „nedali líbit“. Peníze byly spočítané včetně odměn, odvodů, za služby a dovolené pro 18.000 doktorů, tolik jich podle Engela ani v nemocnicích není. „Ti zloději tam s nimi hrají nějakou hru. Z jiných nemocnic takový signál nemám,“ řekl.

Problémy zřejmě jsou také v Uherskohradišťské nemocnici. „Máme tady určité problémy, které budeme asi řešit právní cestou,“ řekl odborář Petr Vysloužil bez dalších podrobností. Mluvčí nemocnice Ludvík Valouch o ničem nevěděl, podle něj je situace v nemocnici stabilizovaná. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla akceptovat stažení výpovědí.

Na jihu Moravy zůstávají potíže v Nemocnici Milosrdných bratří. Výpověď nestáhlo deset z 12 anesteziologů, pacienty na náročnější zákroky předávají jiným nemocnicím, část běžných operací odkládají. Péči zajišťuje deset anesteziologů, většinou externistů, nemocnice hledá nové.

Zřejmě nejproblematičtější byla v době protestů Vysočina, kde dalo výpověď 65 procent lékařů. „Přestože situace vypadala kriticky, dali nakonec přednost jinému zaměstnavateli jeden až dva lékaři z každého zařízení, někde se vrátili všichni,“ řekl ČTK hejtman Jiří Běhounek.

V zařízeních Karlovarské krajské nemocnice a.s. odešli jen dva lékaři, nesouvisí to podle mluvčí Zdeňky Markové s odborářskou akcí. Situaci zkomplikovalo až odvolání primáře ARO Romana Brázdila. Odboráři pohrozili vypovězením smluv o přesčasech. Zatím hrozby nenaplnili.

Ve středočeských nemocnicích je situace podle mluvčího Patrika Tomšů stabilizovaná. Jediný problém řeší kladenská neurologie. Na konci února odešlo šest neurologů kvůli novému primáři. Oddělení funguje v krizovém režimu, je tam pět z původních 11 lékařů. „Věříme, že situace se vyřeší během pár týdnů,“ řekl Tomšů.

Standardní provoz hlásí nemocnice Plzeňského a Libereckého kraje. Také Olomoucká fakultní nemocnice podle mluvčího Egona Havrlanta nedostatkem lékařů netrpí. Prakticky všichni lékaři se vrátili do pardubických nemocnic, pár jich nezávisle na protestu šlo do ciziny. Bez problémů fungují jihočeské nemocnice. „Čekáme už jenom na to, jak se k memorandu postaví pojišťovny,“ řekl ČTK ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Na svá místa se vrátili lékaři v nemocnicích Královéhradeckého kraje. Z tamní fakultní nemocnice odešlo k 1. března devět lékařů, jeden do důchodu. V nemocnicích Ústeckého kraje zůstala většina lékařů, tři šli do Británie, jeden do Německa. Problém hrozí kvůli plánování služeb po odchodu tří internistů z ústecké emergency. Lidé nebudou moci z okolních okresů jezdit do Ústí, jak byli zvyklí.

V nemocnicích Moravskoslezského kraje odešlo osm lékařů, část z jiných důvodů. Městskou nemocnici Ostrava opustili dva lékaři. „To je běžná fluktuace. Lékaři, kteří chtěli, se bez problému vrátili,“ řekla mluvčí nemocnice Anna Vidiševská.
red nam pba

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?