V nemocnicích Ústeckého kraje asi klesne počet akutních lůžek

21. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba o tisíc by se měl v nemocnicích Ústeckého kraje snížit počet lůžek akutní péče, aby ministerstvo zdravotnictví uhradilo polovinu dluhů nemocnic v Děčíně, Chomutově, Lounech a Mostě...


ÚSTÍ NAD LABEM - „Tyto nemocnice stát na Ústecký kraj převedl s dluhy ve výši téměř 300 milionů korun,“ řekla dnes mluvčí Ústeckého kraje Romana Konečná.

Krajští radní proto připravili Zdravotní plán Ústeckého kraje, který s redukcí lůžek akutní péče počítá. Pokud plán zastupitelé 3. září schválí, sníží se počet těchto lůžek ze současných 5075 na 4097. Část z nich by se měla přeměnit na lůžka následné péče, kterých je nyní v nemocnicích Ústeckého kraje 1377, ale bylo by jich zapotřebí o 303 více.

Mluvčí uvedla, že jeden ošetřovací den na akutním lůžku stojí 1903 korun, zatímco na lůžku následné péče „jen“ 1009 korun. Pokud se tedy tato změna uskuteční, bude to znamenat roční úsporu zhruba 385 milionů korun, poznamenala Konečná.

Ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) dnes novinářům nechtěl říci, do kdy by se měl počet akutních lůžek snížit. Také ministerstvo zdravotnictví podle něj nestanovilo žádný termín. Hejtman se domnívá, že restrukturalizace nemocničních lůžek by byla jednodušší, pokud by nemocnice vytvořily holding. V jeho čele by podle hejtmana měl stát ředitel ústecké krajské Masarykovy nemocnice.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?