V nemocnicích v Roudnici a Duchcově skončí akutní lůžková péče

30. 10. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Akutní lůžková péče nejspíš zanikne v Podřipské nemocnici s poliklinikou v Roudnici nad Labem a nemocnici VITA s.r.o. v Duchcově na Teplicku.


Novinářům to řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Vedení nemocnice v Roudnici se ale ještě vzdát nechce, míří s peticí do Senátu.

„Mám výhrady především k tomu, že že jsme nikomu nestáli ani za to, aby s námi jednali. Dozvěděli jsme se to z médií,“ řekl ČTK jednatel Podřipské nemocnice s poliklinikou Josef Krajník. Z neoficiálních jednání podle něj vyplývalo, že bude zrušeno některé oddělení, ale rozhodně ne celá akutní péče. Nové informace od pojišťovny měla nemocnice dostat 31. října.

„Lidé jsou úplně vyděšení, je tady 40 zaměstnanců,“ uvedl Krajník a podotkl, že na nemocnici jsou navázané i dodavatelské firmy. Nemocnice ale chce o zachování lůžek dál usilovat. „Máme petiční akci, jsme pozvaní na 19. listopadu do Senátu,“ dodal Krajník.

Nově zvolený senátor za Litoměřicko Hassan Mezian (ČSSD), který měl zachování nemocnic v regionu jako hlavní předvolební téma, označil takový postup za nehoráznost. „Ve spádové oblasti roudnické nemocnice bylo 65.000 lidí. Je to neuvážený a velmi nerozumný krok,“ řekl ČTK. Petici za zachování nemocnice už podle něj podepsalo přes 14.000 lidí, on sám chce za nemocni také dál bojovat. „Pojišťovna nemá pro takové rozhodnutí žádnou odbornou oporu,“ dodal.

Vedení společnosti VITA s.r.o. - Městská nemocnice Duchcov se ČTK nepodařilo kontaktovat. Podle starostky Duchcova Jitky Bártové (bezpartijní za Šanci pro Duchcov) se pro místní zrušením akutní lůžkové péče zas až tolik nezmění, příliš ji nevyužívali a dávali přednost větší nemocnici v jen sedm kilometrů vzdálených Teplicích. „Já doufám, že toho servisu, který nemocnice občanům města poskytuje dnes, se to výrazně nedotkne,“ řekla ČTK. Město vlastní pouze budovu nemocnice, provozuje ji soukromý subjekt.

Většinu akutní lůžkové zdravotní péče v Ústeckém kraji poskytuje pět velkých nemocnic ve statutárních městech, které spravuje Ústecký kraj prostřednictvím akciové společnosti Krajská zdravotní. Menší, samostatné nemocnice jsou ještě v Žatci na Lounsku, Kadani na Chomutovsku, Litoměřicích a Rumburku na Děčínsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?