V New Yorku prudce roste počet onemocnění syfilis

2. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet případů onemocnění syfilis zaznamenaných v New Yorku v loňském roce vzrostl o 55 procent oproti roku 2001, přičemž nové případy se objevily především mezi homosexuály...


NEW YORK - Počet případů onemocnění syfilis zaznamenaných v New Yorku v loňském roce vzrostl o 55 procent oproti roku 2001, přičemž nové případy se objevily především mezi homosexuálními a bisexuálními muži. Informuje o tom agentura AP.

Po desíti letech jisté stability začal počet onemocnění syfilis narůstat právě v roce 2001. „Je to velice povážlivé rozšíření této nemoci ve velkoměstě a téměř výhradně se vyskytuje mezi muži, kteří provozují pohlavní hrátky s muži,“ upozornil zdravotnický komisař Thomas Frieden.

Podle předchozích statistik loni přibylo v New Yorku 436 případů onemocnění, zatímco v roce předcházejícím to bylo 282 nových případů. A v roce 2000 onemocnělo nově syfilis pouze 117 osob.

Nárůst případů onemocnění syfilis však v posledních letech zaznamenala i další velká města - Los Angeles, Miami a Houston.

Syfilis se nejprve projeví vřídkem, obvykle na genitáliích, pak se rozvine jako vyrážka. Lze ji vyléčit penicilínem, ovšem v případě neléčení může poškodit srdce, zrak, mozek a další části těla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?