V Nizozemí jako v jediné zemi na světě začal platit zákon o euthanasii

7. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Součástí včerejšího diskusního pořadu Sedmička na TV NOVA byla i problematika eutanazie. Jaký je názor našich právníků, senátorů či poslanců? Přinášíme plný přepis...


Součástí diskusního pořadu Sedmička na TV NOVA byla i problematika eutanazie. Jaký je názor právníků, senátorů či poslanců? Přinášíme plný přepis části pořadu, který se tohoto tématu týkal:

Moderátor (Jana Bobošíková):

Středa. V Nizozemí jako v jediné zemi na světě začal platit zákon o euthanasii, tzv. milosrdné smrti. Lékaři mají právo ukončit život nevyléčitelně nemocných, pokud o to oni sami požádají.

Diane Prettiová je jedna z nevyléčitelně nemocných lidí. 42letá Britka se nemůže pohybovat, mluvit, ani se najíst. Nemá naději na uzdravení a chce zemřít, sama to ale nedokáže.

Bryan Pretti:

Říká: Poraďte mi, jak to mám udělat.

Jestli Diane pomůže její manžel Bryan, bude mu hrozit 14 let za mřížemi. Záběry zoufalé ženy, která prosí u britského soudu o smrt, obletěly svět. Soud její výzvu nevyslyšel a žádost zamítl.

Bryan Pretti:

Říká: Cítím se, jako kdybych tady neměla žádná práva.

Kdyby se Diane narodila jako Holanďanka, mohla by ode dneška legálně žádat o ukončení života z rukou lékařů. Těm už nebude hrozit za podání smrtící pilulky, nebo injekce stíhání. Milosrdná smrt ale podléhá přísným pravidlům: Pacient musí trpět nesnesitelnou a neustálou bolestí, opakovaně musí vyjádřit přání zemřít a ukončení života musí být provedeno pod lékařským dohledem. O ukončení života nemocného člověka ještě rozhoduje komise právníků, lékařů a expertů na etiku. Když se vyskytnou nějaké pochybnosti, tak se případem zabývá i státní zástupce.

Mary Greenová, britská právnička:

Nikdo by neměl trpět a nikdo by neměl přihlížet tomu, jak trpí nevyléčitelně nemocní.

Uzákoněná euthanasie má ale i hodně kritiků. Do Holandska se prý pohrnou nemocní, kteří tu budou chtít ukončit život z rukou lékařů, a milosrdná smrt se podle etiků může stát pouhou rutinou.

Moderátor (Jana Bobošíková):

Pane senátore, Vy jste politik, zároveň jste lékař. Co říkáte euthanasii? Souhlasíte s ní?

Přemysl Sobotka (ODS), první místopředseda Senátu PČR:

To je strašně tvrdá otázka. Ve zcela výjimečných případech, kdy už neumí medicína na té úrovni, na které je, pomoci tomu člověku od toho nejdramatičtějšího, tzn. od bolesti a ví se, že je to nevyléčitelná choroba, a v této chvíli, ale ta kritéria byla přesně daná a řečena, rozhoduje určitá skupina lidí, kteří po svém rozhodnutí mohou říci: Ano, souhlas. Ale já si myslím, že to nejdůležitější je to svobodné rozhodnutí toho dotyčného, který je signálem pro tu komisi, která ať už s lékaři, právníky atd. celé své závěrečné rozhodnutí dá dohromady. Takže tady si myslím, že je to určitý krok. Ale nestrašme se s tím, že budou milióny lidí jezdit do Holandska. Budou to zcela výjimečné případy a já si myslím, že se to nestane na úrovni cestovatelského požadavku na smrt. Je to prostor na obrovskou diskusi. A já si myslím, že v Nizozemsku diskutovali 25 let, než k tomu dospěli politici, aby to uzákonili. Nechme ten prostor na diskusi i u nás.

Moderátor (Jana Bobošíková):

Váš názor politika-právníka?

Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Tak já mám takový zlý pocit z toho. Já osobně jsem proti euthanasii, to je můj osobní názor. Já jsem jaksi mnohokrát viděl omyly, překroucení skutečností. Nakonec teď nedávno pustili po 17 letech z cely smrti ve Spojených státech odsouzeného. A já prostě, tolik věcí se dá zneužít, že já si to nedovedu představit, že bych pro to zvedl ruku. Ale souhlasím s panem senátorem, že je to věcí diskuse, otevřené diskuse odborníků. Já prostě z etického hlediska to nemohu připustit. A pokud jde z právního hlediska, vyžaduje to změnu Ústavy, Listiny základních práv a svobod, protože by musela být udělána výjimka z té ochrany života, která je jednoznačným prioritním ustanovením Listiny základních práv a svobod.

Moderátor (Jana Bobošíková):

Neboli, jestli tomu dobře rozumím, ani jedna z vašich stran o něčem podobném, že by v blízké budoucnosti chtěla diskutovat o zavedení euthanasie v ČR, neuvažuje?

Přemysl Sobotka (ODS), první místopředseda Senátu PČR:

Já si myslím, že diskuse jednak už je otevřená, už se, trvá několik let i u nás mezi odborníky, hlavně lékaři. Já si myslím, že diskuse ano, ale ten závěr, já bych ho viděl v určitém horizontu a ten horizont je poměrně daleko. ČR je trošku jinou zemí, než jsou Holanďané. Ale já se znovu vrátím, kolega mluvil o tom, že viděl omyly, a dal příklad uvěznění. Já si myslím, že medicína má samozřejmě také svoje omyly. Ale tady se bavíme o tom, kde už je ta diagnóza jasná, kde už prostě není možnost hledat, že to je omyl. Prostě to je pravda, která je na současné úrovni vědění. Takže ten doktor ví a pak diskuse je s tím dotyčným. A vemme si, že přístup v Americe je, že se říká natvrdo kompletně diagnóza, aby lidi se dokázali vyrovnat, je to jiný přístup. A u nás ve střední Evropě já pevně věřím, že někdy k tomu dojdeme. Ale kdy to bude, to nevidím.

Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Já vylučuju, že by to bylo součástí volebního programu KSČM. Nedovedu si to představit, že bychom to prosazovali. Ale té diskusi se nebráníme. Já jedinou věc na to: Já vím, že ten lékař ví. Ale Vy jste správně řekl, pane místopředsedo, že je to věcí na současné úrovni vědění lidské společnosti. A ta může být zítra úplně jiná. Já bych se tomu opravdu velmi bránil.

Přemysl Sobotka (ODS), první místopředseda Senátu PČR:

Já s Vámi budu polemizovat. V medicíně už nejde dělat skoky, tam už je ta řada vývojová a to poznání je tak daleko. Já si myslím, že to je velmi odborné téma. A pojďme se bavit spíš o tom, jestli to je svobodné rozhodnutí toho dotyčného a je někým akceptované. V této chvíli v Nizozemsku to mají podložené zákonem.

Moderátor (Jana Bobošíková):

Takže poslední věta k tomuto, půjdeme dál.

Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Víte, nakonec nakolik může být svobodné rozhodnutí, když on je pod tlakem té nemoci? To není svobodné rozhodnutí už samo z podstaty toho onemocnění.

Přemysl Sobotka (ODS), první místopředseda Senátu PČR:

Ale já nejsem zastánce euthanasie.

Moderátor (Jana Bobošíková):

Pánové, pojďme dál…

Televize Nova, pořad Sedmička, 6.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?