V Novém Jičíně otevřeli nové radioterapeutické pracoviště

7. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové radioterapeutické pracoviště pro onkologicky nemocné otevřeli v Novém Jičíně. Je vybaveno nejmodernějším ozařovacím přístrojem, který dosud nemá k dispozici žádné pracoviště v zemi.


OSTRAVA -

„Přístroj má schopnost vymodelovat nádor v prostoru a ozářit jej z několika stran tak, aby byl zásah co nejšetrnější ke zdravým tkáním a nedošlo k poškození orgánů,“ řekl přednosta radioterapie Josef Kovařík.

Otevřením radioterapie bylo ve městě dokončeno budování specializovaného onkologického centra, které je teprve druhým pracovištěm svého druhu v Moravskoslezském kraji, uvedla mluvčí radioterapie Simona Součková.

Budování radioterapie začalo v polovině loňského roku. Celkové náklady na stavbu a přístrojové vybavení přišly zhruba na 150 milionů korun. Od vybudování komplexního onkologického centra si lékaři slibují především zlepšení dostupnosti léčby pro pacienty.

Dosud totiž v kraji fungovalo pouze jediné obdobné centrum, a to v Ostravě, které sloužilo pro spádovou oblast s 1,3 milionu obyvatel. „Podíl onkologických pacientů léčených pomocí radioterapie tak v Moravskoslezském kraji silně zaostával jak za

celosvětovým trendem, tak za průměrem České republiky,“ řekl ředitel onkologického centra Martin Radina.

Nové pracoviště navíc může být využito například při výpadku některého z ozařovačů v onkologických centrech v Ostravě či Olomouci.

Onkologické oddělení začalo v Novém Jičíně fungovat v roce 1997. Později bylo otevřeno také specializované mammologické pracoviště a následně i Onkologické centrum J. G. Mendela, které se zaměřuje na diagnostiku a ambulantní léčbu nádorových onemocnění.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?