V novoměstské nemocnici čekají, kolik lékařů dá výpověď

16. 10. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy pacientů o zdravotnickou péči po chystaném hromadném odchodu lékařů z českých nemocnic za lepšími platy do zahraničí, zřejmě nejsou plané.


Ani zástupci kraje Vysočina, jež je zřizovatelem novoměstské nemocnice, nevědí, jak se situace poNovémroce vyvine.

„V této chvíli tyto obavy pacientů skutečně vyvrátit nemohu,“ připustil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. „Doufám, že kolegové v nemocnicích, jejichž práce si velice vážíme, nakonec pochopí situaci a zůstanou,“ přál by si hejtman.

Chybí šest doktorů

V novoměstské nemocnici už nyní potřebují šest lékařů. Jednoho do oddělení klinické biochemie, po jednom chirurgovi, ortopedovi a neurologovi a dva internisty. Kolik odborníků však skutečně podá ke konci roku výpověď, zatím není jasné.

Jisté je momentálně jenom to, že v případě snížení počtu lékařů vznikne v nemocnici řada problémů, jejichž dopady pocítí jak přetěžovaní zbývající zaměstnanci, tak samotní pacienti.

„V tom případě nemocnice zcela jistě nezajistí stoprocentní lékařskou péči,“ potvrdila ředitelka zdravotnického zařízení Věra Palečková. „Teprve až podle skutečného stavu podaných výpovědí k 31. prosinci lze stanovit reálné možnosti poskytování zdravotní péče, tedy v jakém spektru a rozsahu bude,“ vysvětlila ředitelka Palečková s tím, že záležitost budou řešit ve spolupráci se zástupci kraje a ostatními nemocnicemi na Vysočině. „Nyní ještě nelze sdělit žádné konkrétnější údaje, akci lékařů však důsledně monitorujeme,“ dodala Věra Palečková.

Lékaři hrozbou svého odchodu z českých nemocnic na konci tohoto roku chtějí protestovat proti mzdovým škrtům a rovněž nevyhovujícímu systému jejich vzdělávání.

Děkujeme

Akce Děkujeme, odcházíme, zorganizovaná lékařskými odbory, má mít právě ve vysočinských nemocnicích značnou podporu. Oficiálně to ovšem nikdo potvrdit nechce. Kraj coby zřizovatel pěti okresních lůžkových zdravotnických zařízení ale sám o sobě více peněz lékařům dát nemůže. Protože je jednoduše nemá.

„Lékaře chápu, sám jsem přece také lékař. Avšak není v kompetenci kraje, aby jim upravoval tabulkové platy, to je věc vlády. Opakovaně sice apelujeme na kompetentní orgány, ale zázraky nedokážeme,“ vyjádřil se hejtman Běhounek.

Co tedy krajští úředníci zatím mohou udělat pro to, aby pacienti i nadále měli nemocniční péči v rozsahu, na jakou jsou zvyklí?

„Zadali jsme ředitelům nemocnic, aby zjistili, jaký počet lékařů s odchody sympatizuje a které obory by tak eventuálně mohly být nejvíce ohroženy. A pochopitelně požadujeme návrhy, jaké kroky by si představovali podniknout, aby bylo v nemocnicích zachováno zajištění akutní péče,“ doplnil Běhounek s tím, že na konkrétní výstup, co se v nemocnicích zařídí a jakým způsobem, je v polovině října ještě brzy.

Pacienti ke svým obavám přidávají i rozčarování, že opět doplácejí na něco, co nezavinili. A to se ještě avizovaný odchod doktorů neuskutečnil. „Byla jsem na neurologii v novoměstské nemocnici, kam jsem doprovázela babičku na objednané vyšetření. Čekárna byla plná k prasknutí, nebylo si kam sednout. Když se lidé ptali, co se děje, sestra řekla, že jim chybí lékař a že prostě nestíhají,“ popsala Pavla Dolníčková ze Žďáru nad Sázavou s tím, že v čekárně pak s babičkou strávily ještě dvě hodiny.

„Platím pojištění, nedlužím a celkem nic jsem dosud od českého zdravotnictví nepožadoval. Co když ale budu teď potřebovat odborný zákrok a v nemocnici mi řeknou, že mám smůlu, protože to tam nemá kdo udělat, nebo to neumí?“ ptá se Ivan Karpíšek ze Žďáru nad Sázavou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?