V nymburské nemocnici má vzniknout oddělení pro intenzivní péči

20. 11. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Nymburská nemocnice plánuje pronajmout bývalý pavilon dětského oddělení zájemci, který tam chce zřídit lůžka pro následnou intenzivní péči a dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Pokud se město s novým nájemcem dohodne, sám oddělení opraví za zhruba 20 milionů korun a bude nemocnici platit roční nájemné tři miliony korun.


Bývalé dětské oddělení je už šest let prázdné a chátrá. „Smlouva ještě uzavřená není, ale jedná se a vypadá to dobře,“ řekla Tomčíková, která zatím neprozradila, kdo si chce pavilon nymburské nemocnice pronajmout.

V novém oddělení by mělo být 15 lůžek následné intenzivní péče a deset lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. „Budou tam například lidé, kteří potřebují podporu pro selhané orgány nebo naopak potřebují rehabilitaci. Každý typ lůžka je pro něco jiného,“ uvedla mluvčí.

Smlouva má být s nájemcem uzavřena na 20 let, výše ročního nájemného je 3,1 milionu korun. Pronajaté prostory nájemce na vlastní náklady zrekonstruuje a vybaví. Předpokládaná cena rekonstrukce je 20 milionů korun, dalších 18 milionů bude stát vybavení pracoviště. „Měli by svůj kvalifikovaný personál, ale měli by využívat dalších služeb nemocnice, například odběry, CT a všechny přidružené služby v rámci nemocnice. To je další ekonomický bonus pro nemocnici,“ dodala Tomčíková.

Nemocnice kromě jednání o pronájmu dětského pavilonu také jedná s pojišťovnami o získání 40 lůžek následné péče, což je obdoba léčebny dlouhodobě nemocných, a připravuje rekonstrukci interního oddělení.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?