V Obloukové bude od srpna léčebna dlouhodobě nemocných

18. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na léčebnu dlouhodobě nemocných se 1. srpna mění nemocnice v Obloukové ulici v Praze 10. Zařízení nabídne 120 lůžek. Radnice Prahy 10 doufá, že alespoň částečně vyřeší katastrofální nedostatek těchto míst...


„Je to krok směrem k občanům,“ konstatoval místostarosta Vladislav Lipovský (US) a připomněl, že získat lůžko v LDN je velký problém. Od půlky prázdnin se ruší ambulantní zdravotnické služby, jež Vršovická nemocnice poskytovala, upozornil místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS).

Vedení nemocnice žádá pacienty, aby si včas zvolili některého ze specialistů, zaregistrovaných v desátém obvodě. Po dohodě s vybraným zdravotnickým zařízením si lidé budou moci na ambulantním pracovišti LDN vyžádat výpis ze své zdravotní dokumentace.

Ani pacienti nemocnice nemusejí mít strach, že skončí na ulici. Bude je postupně přebírat Fakultní nemocnice na Vinohradech. Zástupce starosty Vladimír Kazbal (ODS) před časem řekl, že zastupitelé rozhodli o změně kvůli nevhodnému a pro obec ekonomicky neúnosnému systému uspořádání zařízení. Jedna část totiž sloužila jako interna a druhá jako LDN s 50 lůžky.

„Vzhledem k průměrnému věku obyvatel Prahy 10, který je řadí mezi nejstarší v hlavním městě, se radnice rozhodla podpořit tento projekt,“ vysvětlil další důvod Kazbal. Praha 10 delší dobu marně usiluje o získání budovy, která zatím spadá pod ministerstvo financí.

„Je naděje, že nejpozději do příštího června padne rozhodnutí,“ doufá Kazbal. Existují totiž časové limity, které musí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, jenž tyto věci vyřizuje, dodržet. Pokud se tak nestane, případ se vrátí na resort financí.

Lucie Fialová, Právo, 18.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?