V očkování zaostáváme za Evropou

13. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice je proočkovanost obyvatel vůči chřipce ale stále velmi nízká a za vyspělou Evropou zaostáváme. Loni stát očkoval 450 000 obyvatel starších 65 let, zejména těch, kteří mají diabetes, kardiovaskulární chorobu, nemocné ledviny a další nemoci...


Mimoto se zájemci mohli dát očkovat zhruba za 250 Kč.

Vakcínu i zákrok platili sami. „Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom do roku 2005 proočkovali padesát procent populace nad 65 let a do roku 2010 75 %. Je to reálné,“ soudí hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Očkování, které zajistil stát a hradil ze svých prostředků, stálo 66 miliónů korun. Od roku 2004 by ale toto očkování mělo být plošné u všech lidí nad 65 let a mělo by být hrazeno ze zdravotního pojištění.

Chřipková vakcína se připravuje z virů pomnožených na slepičích vejcích. Viry jsou pak usmrceny a jejich nepotřebné součásti odstraněny.

Očkováním se tvoří v těle za 10 až 20 dní protilátky, které chrání organismus před nákazou. Pokud se člověk dostane do kontaktu s nákazou buď před, nebo po očkování, může se u něj objevit chřipka dřív, než nastoupí ochranný účinek vakcíny. Ta by měla chránit člověka zhruba šest až devět měsíců.

Právo, 13.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?